Orosz források szerint az állomáson szolgálatot teljesítő kutatók mintagyűjtés közben mikrobiális életre bukkantak. Néhány nappal ezelőtt számolt be az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség arról, hogy a nemzetközi űrállomáson dolgozó kutatók (akik szintén orosz illetőségűek) a külső felület vizsgálata során mikrobiális élet jeleire bukkantak. A NASA ugyan nem hajlandó megerősíteni a felfedezést, de egyelőre nem is tagadják azt.

Az orosz szakemberek eredetileg a méretes ablakok felületét vizsgálták, mégpedig olyan maradványok és visszamaradt szennyeződések miatt, amelyek bepiszkítják az átlátszó részeket, rontva ezzel a nézelődési lehetőségeket. Az ablakok megfelelő megtisztítása előtt a kutatók mintákat gyűjtöttek, ezek részletes vizsgálata közben pedig az derült ki, hogy apró planktonokról és mikroszkopikus életformákról van szó, amelyek valamilyen módon életben maradtak az ISS külső felületén, dacára a nagy magasságban uralkodó, kellemesnek egyáltalán nem mondható viszonyoknak.

A NASA az eredeti beszámolót követően nem volt hajlandó megerősíteni az orosz fél állításait, bár azokat nem is tagadták. Lynn Rothschild, az ügynökség szakembere a Space.com kérdésére válaszolva egy emailban jegyezte meg, hogy amerikai és európai küldetések során már többször bebizonyosodott, hogy mikroszkopikus életformák egészen extrém körülmények között is életben maradhatnak, pontosabban a kiszáradás miatt hibernálják magukat, ezért ezeket az extremofilek közé sorolják. Azt azonban nem tudják igazolni, hogy a mostani állítás helytálló, mi több, abban sem biztosak, hogy a sztori pontosan honnan ered.

Érdemes ehhez hozzátenni, hogy egyes baktériumok 40 kilométeres magasságban is előfordulnak, ami arra utal, hogy ezek igen kis gravitáció jelenlétében, sőt, akár még egy űrkapszulán belül is vígan eléldegélnek. Jó példa erre a P. Aeruginosa, amely egy 2013-as kísérlet alapján jól alkalmazkodik a Földitől eltérő viszonyokhoz.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 943 megtekintés

Videó: 48 316 720 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923116

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh