Az Ohiói Egyetem kutatói új titanosaurusfajt fedeztek fel Tanzániában.

A nagy testű szauropodákhoz tartozó csoport a dinoszauruszok korának utolsó szakaszában élte virágkorát. Bár számos titanosaurusfosszíliát fedeztek már fel világszerte, különösképpen Dél-Amerikában, Afrikában eddig kevés lelet került elő.

A Rukwatitan bisepultus névre keresztelt új fajt elsőként Tanzánia délnyugati részén, a Rukwa-hasadékvölgy medencéjében szúrták ki a kutatók egy sziklafalba ágyazódva. Profi szakemberek segítségével feltárták a csigolyákat, a bordákat, a végtagokat és a medencecsontokat.

A kövületek CT-vizsgálata és összehasonlítása más szauropodákkal egyedülálló jellegzetességeket fedett fel, amelyek azt sugallták, hogy az állat különbözött a korábbi leletektől, az Afrika egyéb területein megtaláltaktól is – írják a Journal of Vertebrate Paleontology folyóiratban.

Eric Gorscak, a kutatás vezetője elmondta, a hagyományos és új számítógépes vizsgálatokkal az új fajt el tudták helyezni a szauropoda dinoszauruszok családfáján, illetve megállapították egyedülállóságát külön fajként, és felvázolták ama fajokat, amelyekkel közelebbi rokonságban állt.

A Rukwatitan bisepultus megközelítőleg 100 millió éve, a kréta időszak középső szakaszán élt. A titanosaurusok növényevő dinoszauruszok voltak, leginkább ikonikus óriási termetükről, hosszú nyakukról és széles állásukról ismertek. Bár a Rukwatitan nem tartozott a legnagyobbak közé, a becslések szerint mellső végtagjának hossza elérte a két métert, súlya az elefánt testsúlyának többszörösét.

Csontjai hasonlóságokat mutatnak egy másik titanosauruséival, a Malawisaurus dixeyiével, melyet korábban Malawiban fedeztek fel. Ám a két dél-afrikai dinoszaurusz határozottan különbözik egymástól, és még figyelemre méltóbb, hogy az Észak-Afrikából ismert titanosaurusoktól is – mondja Patrick O'Connor, a vizsgálat társszerzője.

A Rukwa-hasadékvölgyből származó középső krétakori krokodilrokonok maradványain szintén határozott eltérések mutatkoznak a kontinens egyéb területein előkerült ilyen kövületektől. O'Connor szerint elképzelhető, hogy bizonyos környezeti feltételek, úgymint sivatagok, nagyobb vízi utak és/vagy hegyláncok korlátozhatták az állatok mozgását, és regionálisan egyedi faunák evolúcióját tették lehetővé. „Eme hipotézisek további tesztelését azonban csak a kontinens egészén, a faunákról és paleokörnyezetekről kinyert további adatok teszik majd lehetővé" – tette hozzá.

Amellett, hogy új adatokat nyújt a fajok evolúciójáról a szubszaharai Afrikában, a vizsgálat hozzájárul a kréta időszak végéig jelen lévő titanosaurus dinoszauruszok globális portréjának kiegészítéséhez. Változatos formáik egy másik szauropodacsoport, a diplodocoideák hanyatlása nyomdokán alakultak ki. Eme utóbbi csoport öleli fel többek között az Apatosaurust.

A kutatók több mint 30 titanosauruskövületet találtak eddig Dél-Amerikában, míg Afrikában csak négyet.

Forrás: afriport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 650 627 megtekintés

Videó: 48 852 091 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7014857

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh