Igen sok a kérdőjel az élet más bolygókon történő észlelésével kapcsolatban. A tudósok általában kémiai megközelítéseket alkalmaznak, ezek a tesztek azonban korlátozottak és könnyen lehet, hogy teljesen alkalmatlanok egy rejtőzködő idegen biológia felfedezéséhez.

A mozgás minden élet velejárója, a mikroorganizmusok parányi mozdulatainak detektálása azonban elképesztő érzékenységet igényel a műszerek részéről. Most a svájci EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) tudósai, köztük egy magyar származású kutatóval, kifejlesztettek egy ilyen rendkívüli érzékenységű, ugyanakkor egyszerű mozgásdetektort, ami a jelenlegi műszaki megoldásokkal is megépíthető. A Giovanni Dietler, Sándor Kásás és Giovanni Longo nevéhez fűződő rendszer bizonyítottan észlelt baktériumokat, valamint ráksejteket, feltalálói pedig úgy vélik, a földönkívüli élet sem okozna gondot számára.

Az eszköz egy nanoméretű konzolos tartót, gyakorlatilag az egyik végén befogott parányi rudat alkalmaz a mozgás érzékeléséhez. Az elv az atomi erő mikroszkóptól származik, ami ugyancsak egy konzolt használ egy felület atomjainak megjelenítéséhez, úgy, hogy a felszín szerkezetét egy flexibilis konzolos tartó végén lévő nagyon hegyes kúppal végigtapogatják. Amikor a tű hegye, amely egyetlen atomból áll, közel kerül a minta felszínéhez, megváltozik annak helyzete, a fellépő erőhatások miatt. A mozgást egy lézer olvassa, képet alkotva.

Az új mozgásérzékelő ugyanígy működik, a minta azonban magához a konzolhoz csatlakozik. Amennyiben egy baktérium még él, akkor szükségszerűen valamilyen mozogást végez, például mozgatja csillóit, vagy normál biológiai funkcióit végzi. Ez a mozgás megmozdítja a konzolos tartót is, a mozgást pedig egy visszavert lézer, mint rezgések sorozatát rögzíti. "A rendszer előnye, hogy teljes egészében független a kémiától" - mondta Dietler. "Ez azt jelenti, hogy bárhol használható, a gyógyszerkísérletekben, vagy akár a földönkívüli élet keresésében is"

A tudósok a jövő szondáin, például egy mars-járón képzelik el szenzorjaikat. Mivel az érzékelés a mozgáson alapul a konzolos szenzorok olyan számunkra teljesen idegen közegekben is kimutathatnák az életet, mint a Titán metán-tavai. "Ez valóban a következő lépés, de még egyeztetünk az ESA-val és a NASA-val, hogy érdekli-e őket a megoldás"

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 638 586 megtekintés

Videó: 48 837 039 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7011635

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh