Földrengést okozott Ohióban a kőzetrepesztéses gázkitermelés - állapították meg amerikai geológusok, akik a tavaly márciusi földrengés okai után kutattak.

Az úgynevezett kőzet- vagy rétegrepesztés (fracking) módszerével végzett gáz- és olajkitermelést környezetkárosító hatása miatt széles körben bírálják. Bizonyos talajszerkezetnél viszonylag erős, ember által is érezhető földmozgásokhoz is vezethet - idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az Amerikai Szeizmológiai Társaság lapjában (BSSA) megjelent tanulmányt.

A tudósok megvizsgálták a 2014 márciusában az Ohio állambeli Poland városában történt földrengés okait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szokatlan földmozgást a kőzetrepesztés idézte elő. Ez volt az egyik legnagyobb erejű földmozgás, amelyet a gáz- és olajkitermelés új módszerével összefüggésbe hoztak az Egyesült Államokban. Az állami hatóságok két nappal a rengések után bezáratták az üzemet.

A kitermelés úgy történik, hogy nagy nyomással vizet, homokot és vegyi anyagokat juttatnak a kőzetbe, hogy feltörjék, és kiszabadítsák az ott rekedt olajat és gázt. Ohióban a kőzetrepesztés egy ősi kristályos kőzet rejtett törését hozta mozgásba, amely a gázforrás alatt helyezkedik el - állapították meg a kutatók.

A kitermelés előtt nem tapasztaltak földrengést Ohio ezen vidékén, és miután a forrást bezárták, abba is maradtak a mozgások - mondta Robert Skoumal, az ohiói Miami Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője, aki kollégáival együtt március 4. és 12. között 77 a Richter-skála szerint 1-3-as erősségű földrengést azonosított a régióban.

"A kitermelést végző társaságnak nem volt szerencséje, mert rejtett törésvonal húzódott meg a forrás alatt" - vélte Skoumal.

Ritka, hogy a kőzetrepesztés emberek által is érezhető rengéseket okoz, ezek a mozgások általában kisebbek az 1-es erősségnél. A tavalyi ohiói volt az ötödik az Egyesült Államokban, amely érezhető volt és összefüggött a kőzetrepesztéssel.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 627 500 megtekintés

Videó: 48 818 963 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7007327

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh