A Föld magjának legbelső "szívét" fedezték fel amerikai és kínai kutatók, akik megállapították, hogy a belső rétegen belül egy jól elkülöníthető mag is található.

A tudósok úgy vélik, a bolygó legbelső magjának vaskristályszerkezete eltér a mag külső részében talált struktúrától - tudósított a BBC a Nature Geoscince című szaklapban megjelent tanulmányról.

Mélyfúrás helyett a földrengések keltette visszhangokat tanulmányozták. Azt elemezték, hogyan változnak, amint a bolygó különböző rétegein átmennek.

"Ezek a hullámok ide-oda vetődnek a Föld egyik oldalától a másikig" - magyarázta Xiaodong Song, az Illinois Egyetem kutatója, aki kollégáival együtt az így kapott adatokból azt állapította meg, hogy a Föld nagyjából Hold-nagyságú magja két részből áll.

A legbelső rész kristályai kelet-nyugati irányúak, ha olyan pontról tekintünk rájuk, mely magasan az Északi-sark felett helyezkedik el. Ugyanonnan figyelve a mag külső részének kristályai észak-déli irányúak.

Song elmondta: a belső mag különböző régióinak eltérő struktúrái a Föld ősi történetéről is árulkodhatnak. A mag több mint ötezer kilométer mélyben fekszik, és nagyjából egymilliárd éve kezdett megszilárdulni. Évente mintegy fél millimétert növekszik - tette hozzá.

A kristályok eltérő helyzete arra utal, hogy különböző körülmények között alakultak ki, és a Föld ebben az időszakban látványos változáson ment keresztül.

Simon Redfern, a Cambridge-i Egyetem tudósa - aki nem vett részt a kutatásban - úgy vélte, a tanulmányban leírt modellt tesztelni kell, vagyis a Föld legbelső magjának szeizmikus tulajdonságait más módszerekkel is szükséges elemezni, mivel eddig egyetlen tanulmány sem jutott erre a következtetésre.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 387 535 megtekintés

Videó: 45 460 267 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6384080

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh