A becslés szerint akár 12,7 millió tonna is lehet az éves mennyiség, a kulcs a megelőzés lehet.

Tavaly már olvashattunk arról, hogy az óceánok felszínén lebegő, hatalmas kiterjedésű szeméthegyek mellett a fenéken megtalálható mennyiség is komoly környezeti károkat okozhat. Ez utóbbi leginkább a planktonok méretéhez fogható mikroműanyagokat jelenti, ami legalább olyan veszélyes, pláne úgy, hogy évente több millió tonna további szeméttel pótoljuk ki azt.

A kaliforniai UC Santa Barbara kutatói most közzétett anyagukban igyekeztek megfelelő módon felmérni és összefoglalni ezen szemét összetételét és származását, kiegészítve mindezt a lehetséges megoldásra vonatkozó javaslatokkal. Munkájuk eredményéből megtudhatjuk, hogy még a szemét éves mennyiségének megbecslése is igen nehéz, ezt ők 4,8 és 12,7 millió metrikus tonnára teszik, ám a 8 milliós középadatot felhasználva is aggasztó a helyzet. Ez utóbbi ugyanis Manhattan területének 34-szeresét borítaná be bokáig érő műanyag szeméttel, ez pedig megfelel az 1961-ben előállított teljes mennyiségnek, vagyis évente ennyivel bővül az óceánok mélyére kerülő mesterséges mocsok.

A kutatók a már meglévő régiós tanulmányokat igyekeztek felhasználni a becslés során, ennek során oceanográfusokkal, valamint a hulladékfeldolgozásban és a műanyagok előállításában járatos szakemberekkel konzultáltak. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az éves mennyiség 83 százalékáért mindössze 20 ország felel, közülük pedig Kína emelkedik ki a maga 3,5 millió tonnájával – az USA a huszadik helyre volt jó évi 110 ezer metrikus tonnával. Mivel itt leginkább a már említett mikroműanyagokról van szó, ennek eltakarítása szinte lehetetlen: az átlagos mélység 4-5 ezer méter, az apró méretek miatt pedig jó eséllyel a planktonokat is eltávolítanánk az óceánokból, ami nyilván nem lenne helyes lépés. A szemét azonban számos különböző fajra veszélyt jelent, hiszen ezek sokszor megrágcsálják azt, így magukban hordozzák tovább a különböző káros anyagokat.

A kulcs a megelőzés lenne, ehhez azonban az szükséges, hogy a területet eddig elhanyagoló országok alaposan összekapják magukat. A hulladékfeldolgozás által igényelt megfelelő infrastruktúra kiépítése és annak alkalmazása nyilván éveket venne igénybe, de legalább ilyen előnyös lehet a különböző termékekben felhasznált műanyag mennyiségének csökkentése, hiszen ennek megfelezésével akár 40 százalékkal is csökkenthetnénk az évente az óceánokba kerülő szemetet.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 218 megtekintés

Videó: 48 313 590 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922639

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh