A műholdak nem a parányi kórokozókat mutatják ki, hanem azokat a vízföldrajzi vagy éghajlati körülményeket, amelyek kedveznek a kórokozók hordozóinak elszaporodásához.

Műholdas adatok elemzésével hónapokkal előre megjósolható egyes fertőző betegségek elterjedése, így a járványügyi hatóságok jobban fel tudnak készülni kezelésükre - mondták kutatók a világ legnagyobb tudományos szervezete, az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) éves konferenciáján vasárnap a kaliforniai San Joséban.

Az űrből szerzett adatokkal megjósolható járványok között említették a mételyféreg-fertőzést (bilharzia), a maláriát, a dengue- és a csikungunya-lázat, a hasadékvölgyi-lázat (Rift valley fever) vagy akár a Lyme-kórt.

Kenneth Linthicum amerikai biológus, a mezőgazdasági minisztérium szakértője egy kutatócsoport élén már például korai előrejelző-rendszert dolgozott ki a hasadékvölgyi-lázra (RFV), a főleg Afrikában előforduló szarvasmarha-betegségre, de hasonló riasztórendszeren dolgoznak a malária és a dengue-láz esetében is.

Uriel Kitron, az atlantai Emory Egyetem kutatója a vízi csigák által terjesztett vérmétely (bilharziózis vagy schistosomiasis) veszélyét igyekszik feltérképezni Kenyában műholdas adatokkal, de kutatják a forró égövi szúnyogok terjesztette járványok előrejelzésének lehetőségét is.

A mesterséges égitestek természetesen nem magukat a parányi kórokozókat mutatják ki, hanem azokat a vízföldrajzi vagy éghajlati körülményeket, így a vízfolyásokat, az esőzéseket, az áradásokat vagy épp az aszályokat, amelyek kedveznek a kórokozók hordozóinak elszaporodásához.

Kenneth Linthicum elmondta, hogy a műholdas adatok elemzésével akár 2-5 hónappal előre meg tudják jósolni egyes járványok kitörését.

Forrás: richpoi.com / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 051 megtekintés

Videó: 48 282 272 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919001

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh