A Mars felszíne alatt rejtőző gleccserek meglepően sok vizet tartalmaznak: egy új kutatás szerint annyit, amennyi akár az egész bolygót beboríthatná.

A Mars pólusait jégsapka borítja, emellett déli és északi féltekéjén a központi szélességi körök magasságában a felszín alatt gleccserövek húzódnak meg - állítja az amerikai Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

Mivel vastag porréteg borítja a jégfolyamokat, úgy tűnik, mintha a földfelszín látszana. A Mars Reconnaissance Orbiter amerikai műhold mérései azonban arról árulkodnak, a felszín fagyott vizet takar.

A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének kutatói felmérték a gleccserek nagyságát és ezzel együtt a fagyott víz mennyiségét. A számításokban a radaros megfigyelés adatai és a jégáramlás modellezése volt segítségükre.

Úgy kalkuláltuk, hogy a gleccserek jege több mint 150 milliárd köbméter jéggel lehet egyenértékű. Ekkora mennyiségű jég a Mars egész felszínét 1,1 méteres jégréteggel tudná beborítani. Eszerint a jég fontos része a Mars vízkészletének - érzékeltette a kapott eredményt Nanna Bjornholt Karlsson, a kutatás vezetője.

A gleccserek a Mars északi és déli féltekéjén a 30. és 50. szélességi kör között húzódnak. A kutatók szerint a vastag porréteg védi meg a jeget attól, hogy elillanjon az űrbe.

Forrás: richpoi.com / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 878 723 megtekintés

Videó: 49 057 801 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053546

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh