Úgy tűnik, hogy Moore törvénye lassan, de biztosan eléri a határait, de közel sem olyan formában, ahogy arra sokan számítottak. A probléma nem a chipek mérete, hanem az ára lehet.

Ezt az álláspontot képviseli Henry Samueli, a Broadcom társalapítója, elnöke és műszaki vezetője. A menedzser úgy véli, hogy a fejlődési folyamat a végéhez ért. Ugyan a következő években is arra lehet számítani, hogy az egyes dizájnokat egyre kisebb méretbe próbálják majd meg beleszorítani, de mostanára elérkezett az ipar ahhoz a ponthoz, amelynél a gyártási technológiák összetettsége minden lépéssel exponenciálisan nő és a költséggörbe egyre laposabb. Eddig minden egyes generációval sikerült javítani a processzorok sebességén, fogyasztásán és árán, hamarosan azonban a gyártóknak dönteniük kell, hogy a három dolog közül melyik kettőt részesítik majd előnyben. Éppen ezért Samueli azt valószínűsíti, hogy az ártényező eshet áldozatul.

Jövőre a chipágazat először alkalmazza majd a 14 nanométeres gyártási eljárást. A Broadcom társalapító-elnöke szerint ugyan ez technikailag már kivitelezhető, de a hagyományos gyártási technikák érezhetően elérték a fizikai határaikat. Ez három generációval később, az 5 nanométeres gyártási eljárással amúgy is bekövetkezne. Samueli leszögezte: egyetlen atomból viszont nem lehet tranzisztort építeni, vagyis legkésőbb akkor már teljesen új eljárásokra lesz szükség. Olyanokra, amelyek jelenleg legfeljebb kísérleti szakaszban léteznek.

Gordon Moore, az Intel Corp. társalapítója 2002 júliusában vehette át George W. Bush amerikai elnöktől az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb rendű civil kitüntetését. A szakember 48 évvel ezelőtt megjósolta, hogy a chipekben található tranzisztorok száma, illetve az egységek teljesítménye 18-24 havonta meg fog duplázódni, miközben méretük nem változik. A számtalanszor igazolt jóslat azóta "Moore törvénye"-ként íródott be a chipipar történelmébe. Kitüntetésekor Moore azt nyilatkozta, hogy a chipipar a törvénynek megfelelő ütemben fog tovább fejlődni, némi lassulás ugyanakkor érezhető lesz. "A megduplázódás üteme valamelyest lassul" - mondta, majd hozzátette: "Fokozatosan eljutunk oda, hogy az egyes komponensek valóban egy-egy atomból épüljenek fel."

Forrás: sg.hu Kattintson ide...