Minden korábbinál nagyobb felületeken lesz termelhető energia az új technológiák alkalmazásával.

Napenergiát hasznosító ablakok fejlesztésébe kezdett két amerikai cég, amelyek azt remélik, hogy az ablakgyártók komolyan érdeklődni fognak a technológia iránt. Egyikük, a Solaria nevű vállalkozás a már jelenleg is alkalmazott fotovoltaikus (PV) cellákat vágja két és fél milliméteres csíkokra, s ezeket ágyazza be az ablakok üvegébe, amelyek így képessé válnak elektromos áram termelésére. A megoldás járulékos előnyeként az ablakot érő napsugárzást elnyelő PV csíkok egyúttal csökkentik az ablakok által a belső térbe vezetett hő mennyiségét, melynek eredményeképpen kevesebbe kerül a légkondicionálás a napsütéses nyári napokon. A Solaria elsősorban az új épületekbe szerelendő ablakokhoz ajánlja megoldását. Attól függően, hogy egy épületnek hány ablaka néz déli irányba - az ilyen tájolású ablakokat éri a legtöbb napfény - a Solaria technológiájával a cég szerint egy magas építmény energiafogyasztásának 20-30 százaléka fedezhető.

A SolarWindow Technologies nevű cég egy másik formáját alkalmazza az átlátszó PV cella technológiának, amelyet új épületekben és ablakcseréknél való alkalmazásra, valamint meglévő ablakok átalakításához ajánl. A cég által organikus fotovoltaikának nevezett megoldás színe és átlátszóságának mértéke változtatható. A technológia előnye a cég tájékoztatása szerint az egyszerű alkalmazhatóság: mivel egy PV filmen alapul, meglévő ablakokra is felragasztható, és viszonylag egyszerűen beépíthető gyártáskor az újonnan készülő nyílászárókba. Arról nem közölt információkat a cég, hogy milyen organikus anyagot használnak a technológiához.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak két évvel ezelőtti beszámolójából viszont kiderül, hogy a perovszkitból - ez a kalcium-titanát (CaTiO3) ásványi formája - készült semleges színű, félig átlátszó napelem cellák épületek és gépkocsik ablakaiban energiatermelésre használhatók. A kutatók felfedezéséből az egyetem által alapított cég, az Oxford Photovoltaics fejleszt eladható terméket: terveik között szerepel vonzó színezésű és félig áteresztő, napelemként használható üveg piacra dobása, amelyet épületek homlokzatán és ablakainál lehet majd alkalmazni.

A Michigani Állami Egyetemen (MSU) szintén folynak kutatások ezen a területen. Sikerült kifejleszteniük egy új típusú, teljesen átlátszó anyagot, amely ablakokra helyezve képes energiát termelni. A TLSC nevű technológia nem csak ablakoknál, hanem mobiltelefonokban és más színtelen felületű eszközökben is használható. Az MSU-nál kifejezetten egy teljesen átlátszó, színtelen anyag kidolgozására helyezték a hangsúlyt, mondván, hogy senki sem szeret egy színes ablakú irodában üldögélni.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 967 megtekintés

Videó: 48 322 829 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923823

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh