A világűr kutatásában és a rák elleni harcban is nagy segítséget nyújthat a tudósoknak az új szuperlézer-központ, amelynek megnyitóját hétfőn tartották a Prága mellett Dolní Brezanyban.

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines tudományos központ teljes kapacitással 2018-ban fog működni - közölte Roman Hvezda, az ELI menedzsere a CTK cseh hírügynökséggel.

A tudományos központ berendezéseivel a világon elsőként lesz lehetőség extrém fizikai jelenségek kutatására, szimulálni tudják majd többek között a csillagok és a bolygók belsejében végbemenő folyamatokat, élő sejtek belső szerkezetét is vizsgálhatják.

A Dolní Brezany-i ELI Beamlines tudományos központ építése 2012 októberében kezdődött. Petr Necas akkori miniszterelnök az alapkőletételkor hangsúlyozta, hogy ez lesz Csehország legnagyobb és legjelentősebb tudományos létesítménye.

A várakozások alapján a világ legnagyobb teljesítményű lézere a jövőben új felfedezéseket tehet lehetővé elsősorban az egészségügyben, az optikában, az asztrofizikában, valamint az új anyagokat tesztelhet.

Az ELI szuperlézer-központ építését döntően az Európai Unió finanszírozza. A tervezett költségek megközelítik 7 milliárd koronát (76 milliárd forint).

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 720 405 megtekintés

Videó: 48 931 792 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028290

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh