Március 7-én, közép-európai idő szerint hajnali 1 óra 28 perckor a két nappal ezelőttinél is intenzívebb napkitörést (flert) észlelt a NASA. A mostani az AR1429 jelzésű napfolt eddigi legerősebb kitörése, az X-5 kategóriába sorolták – írja a SpaceWeather.com.

A hiperaktív AR1429 napfolt legutóbb egy X-1 erősségű flert lökött ki magából március 5-én. A napkitörések erősségét egy ötfokú skálán mérik, amelyen az A, B, C, M, X betűkkel jelzett szintek között tízszeres a szorzó. Az X erősségű kitörések akár az egész bolygón kimaradásokat okozhatnak a rádiós kommunikációban, a mágneses viharok pedig károsíthatják a rövidhullámú rádiókat, illetve a katonai, tudományos és kommunikációs műholdakat.

Az előzőhöz hasonlóan a mostani kitörést is koronakidobódás (coronal mass ejection, CME) kísérte, ám a Stereo B műhold első adatai alapján még nem lehet megmondani, hogy a CME a Földet célozta-e meg. Ha igen, akkor jelentősen felerősítheti a sarki fény jelenségét a Föld mágneses mezejében március 8-án és 9-én. A sarki fény ilyenkor az Egyenlítőhöz közelebb is látható, nem csak a sarkkörök közelében.

Közben a hétfői napkitörés koronakidobódása is elérte a mágneses mezőt, körülbelül hajnali 5 órakor. A becsapódás nem volt erős, de okozott geomágneses vihart, ezzel pedig jelentősen felerősítette a sarki fényt.

A mostani 11 éves napciklus egyre jobban közeledik a 2013-ra várható tetőpontjához. Amikor a nap aktivitása eléri az intenzitásának maximumát, akkor legalább olyan heves napfolttevékenységre számíthatunk majd, amilyen a mostani.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Ha telibe találná a Földet egy X-osztályú napkitörés

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 265 852 megtekintés

Videó: 47 414 581 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6771411

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh