A Firefox gyártója szerint a redmondiak letiltották a hozzáférést azokhoz az API-khoz, amelyek segítségével stabil és biztonságos, az IE10-zel is versenyképes böngészőt fejleszthetnének az ARM-processzorokkal szerelt eszközökön futó Windows RT operációs rendszerre. Érik az újabb trösztvád?

A The Hill értesülései szerint az Egyesült Államok Szenátusának Igazságügyi Bizottsága újabb vizsgálatot indít a Microsoft ellen; a Mozilla a múlt héten azzal vádolta meg a szoftvergyártót, hogy tudatosan akadályozza a hozzáférést egyes API-khoz (alkalmazásprogramozói interfészekhez), amelyek segítségével stabil és jól működő böngészőket építhetnének az ARM-processzoros eszközökön futó Windows RT operációs rendszerhez. A blog állítólag Herb Kohl szenátor, a testület Trösztellenes, Versenypolitikai és Fogyasztói Jogokért felelős albizottságának elnöke név nélkül nyilatkozó munkatáraitól kapta a fülest.

A Mozilla szakemberei szerint csak a Microsoft saját böngészője, az IE10 fejlesztői férhetnek hozzá a Windows RT API-jaihoz, ami jelentős versenyhátrányba hozza a rivális gyártókat – így a Firefoxot fejlesztő Mozillát és a Chrome-ot forgalmazó Google-t. A cég mérnökei szerint a Win32 API-khoz való hozzáférés alapvetően szükséges ahhoz, hogy olyan böngészőt dolgozzanak ki, amely képes megfelelően megjeleníteni a JavaScript állományokat, és kezelni a különféle plug-ineket és tabulátorokat.

Harvey Anderson, a Mozilla vezető jogtanácsosa múlt heti blogbejegyzésében tulajdonképpen trösztöléssel vádolta meg a Microsoftot: véleménye szerint a gyártó gyakorlata „sértheti a Microsoft és az Igazságügyi Minisztérium (U.S. Department Of Justice, DOJ) által kötött megállapodást”.

A Microsoft egy 1998-as – elbukott – trösztellenes vizsgálat következtében évekig kormányzati ellenőrzés alatt állt; a DOJ-jal kötött megállapodása értelmében köteles hozzáférést biztosítani a third-party gyártóknak a programozói felületekhez.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 714 534 megtekintés

Videó: 48 926 845 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027363

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh