A német kalózpárt oly módon szabályozná újra a szerzői jog kérdését, hogy azzal a jogokat birtokló kiadók mozgástere csökkenne.

Nyílt vitát szeretne a német kalózpárt (Piratenpartei Deutschland) a szerzői jog szabályozásáról, amely álláspontjuk szerint jelenleg egyedül a jogok mindenkori birtokosát (általában a kiadókat) hozza kedvező helyzetbe. Ezen kíván most változtatni a lassan, de fokozatosan gyarapodó politikai erő azzal a céllal, hogy a jövőben az alkotó többet profitáljon művéből, a kiadók pedig ne akadályozhassák a nem kereskedelmi, oktatási, illetve kreatív célú felhasználását.

A PD tíz pontba szedett javaslata:

1. Legfeljebb tíz évig állna védelem alatt egy mű a szerző halálát követően a mostani szabályozásban szereplő hetven év helyett, ami a pillanatnyilag a jogtulajdonosnak kedvez. A több évtizedes védelem miatt számos műhöz nem lehet hozzáférni annak ellenére sem, hogy jogtulajdonosa nem tervezi annak újabb kiadását, ismételt piacra dobását.

2. A szerzők jogait erősítenénk a jogtulajdonosokkal szemben. Ennek következtében a jogok hamarabb szállnának vissza az alkotóra, ha a jogtulajdonos nem él velük. Egyébként is legfeljebb 25 évre szerezhetné meg másik fél a jogokat, minek lejárta után visszakerülnének a szerzőhöz.

3. A közoktatás intézményeiben a művek médiafelhasználása legyen mentes a szerzői jog védelmétől azok szabályos beszerzését követően. Új üzleti modelleket kell kidolgozni az ingyenes licencelés alapjainak megteremtése érdekében.

4. Könyvtárak gyűjteményének archiválása (biztonsági másolat) legyen lehetséges, valamint oktatási célokból szabad hozzáférést kell biztosítani az alkotásokhoz.

5. Az egyén személyes másolathoz való jogát meg kell fogalmazni, és írásba kell foglalni, valamint meg kell könnyíteni a remixek, mashupok és egyéb feldolgozások készítését. A másolásvádelemtől (DRM) pedig meg kell szabadulni.

6. Szeretnénk, ha a szerzőknek nagyobb beleszólásuk lenne a jogok értékesítésébe. Ilyen lenne a másodlagos értékesítéshez való jog, valamint az ún. teljes kivásárlás időtartamának korlátozása. (Mindezek az alkotók alkupozícióit javítanák a jogokra lecsapó kiadókkal szemben.)

7. Dekriminalizáljuk a magáncélú, közvetlen, nem kereskedelmi fájlcserélést. A fájlcserélők jobb ügyfelek, a vásárlás előtti próba lehetősége pedig jogos igény.

8. Új üzleti modelleket kell bevezetni: az eddig bevált modellek mellett meg kell teremteni a mikrotranzakció, a crowdfunding (rajongók általi finanszírozás), és a művész támogatását szolgáló átalánydíj lehetőségét. Mindezt a megfelelő hatékonyságú, az elvárásainknak megfelelő adatvédelem mindenkori biztosítása mellett.

9. Fel kell hagyni a szerzői jogot megsértő magánszemélyek üldözésével.

10. A szerző jog védelmét a mai, médiakompetens felhasználók követelményeihez kell igazítani oly módon, hogy ne akadályozza őket a művek kreatív felhasználásában, illetve a tartalomalkotásban.

Forrás: pcworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 265 339 megtekintés

Videó: 47 413 363 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6771143

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh