A koronavírus elleni vakcinák megjelenésével, és az oltások kezdetével egyre többen kezdenek reménykedni abban, hogy hamarosan újra utazhatnak, vásárolhatnak, moziba mehetnek. Azonban ehhez lehet, hogy nem lesz elég az oltás, szükség lehet vakcinaútlevélre is – adta hírül a CNN.

Erre felkészülve számos technológiai vállalat elkezdett okostelefonos alkalmazásokat fejleszteni, amelynek segítségével a magánszemélyek a digitális hitelesítő adataik bemutatásával bejuthatnak koncertre, színházba, stadionba, vagy akár az igazolást belépési követelményként meghatározó országokba is.

A genfi székhelyű Common Trust Network a Világgazdasági Fórummal, több nagy légitársasággal és számos egészségügyi szervezettel működött már együtt az elmúlt években.

Az általuk létrehozott CommonPass alkalmazásba olyan orvosi adatokat lehet feltölteni, mint a koronavírus-tesztek eredménye, vagy egy kórház vagy hivatalos orvos által kiállított oltásigazolás. Az alkalmazás ráadásul ezeket érzékeny információk felfedése nélkül, QR-kód formájában mutatja be az „útlevél” ellenőrzésekor.

Van lehetőség minden határátlépéskor tesztelni valakit, de nem lehet minden határátlépéskor beoltani az illetőt – mondta Thomas Crampton, a projekt kommunikációs vezetője. Emiatt tartja szükségesnek egy egyszerű, könnyen kezelhető, és ugyanakkor biztonságos digitális dokumentumra.

A készülő alkalmazásnak azonban konkurenciái is akadnak. Az IBM már kifejlesztette saját megoldását. A Digital Health Pass lehetővé teszi a vállalatok és az egyes helyszínek számára, hogy maguk válasszák ki a belépés engedélyezéséhez kért mutatókat, így akár az elvégzett covid-teszteket, a hőmérséklet-ellenőrzéseket, és az oltási nyilvántartásokat is le lehet kérni az applikáción keresztül.

A technikai megvalósítás és az adatvédelem biztosítása mellett azonban van egy másik jelentős kihívás, amivel meg kell birkózni:

el kell kerülni azt a káoszt, ami a világjárvány elején a kontaktuskutató alkalmazások esetében megfigyelhető volt.
Bár az Apple és a Google félretette okostelefonos vetélkedését, és közösen létrehoztak egy Bluetooth alapú rendszert, világszerte számos kormány fejlesztette le és használta saját alkalmazásait. Ez az egységesség hiánya mellett sok felhasználóban bizalmi kérdéseket is felvetett.

A különbözőségek itt is előjöhetnek, ugyanis jelenleg többféle vakcinával végzik az oltásokat, melyek hatékonyságában, és megítélésében is vannak eltérések.

Julie Parsonnet, a Stanford Egyetem immunológusa ugyanakkor elmondta, hogy még nem világos, hogy az oltások mennyire hatékonyan gátolják a vírus terjedését.

Így, bár az alkalmazás megmutatja, hogy az illető megkapta a vakcinát, ezáltal nagy valószínűséggel nem betegedhet meg, nem biztos, hogy nem jelent veszélyt környezetére a repülőn ülve, vagy egy rendezvényen.

Ameddig nem tudjuk biztosan kijelenteni, hogy a beoltottak nem adják tovább a fertőzést, addig a vakcinaútlevelek hatékonysága sem biztosított – tette hozzá.

Amennyiben ezek a részletek is tisztázásra kerülnek, az útlevelek bevezetése és elfogadása várhatóan gyorsan megtörténik, és még 2021 első felében széles körben is elérhetővé válhatnak ezek az alkalmazások.

Forrás: vg.hu / cnn.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 573 megtekintés

Videó: 47 967 565 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887473

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh