Mától új módszerrel küzd a kalózkodás ellen a legnagyobb keresőoldal.

A Google múlt heti bejelentése szerint mától hátrébb sorolja keresési eredményei között azokat az oldalakat, amelyeket kalózkodással gyanúsítanak. A keresőt évek óta folyamatosan kritizálták a film- és zeneipar nagyjai, mert az szerintük aktívan elősegítette a jogvédett tartalmak illegális terjesztését azáltal, hogy nem tiltotta le keresési eredményei közül a jogsértéssel gyanúsított oldalakat. Ez a gyakorlat változik mostantól, igaz a Google nem tünteti el eredményei közül, csupán hátrébb sorolja azokat a honlapokat, amelyek a gyanú szerint kalózkodnak. A Google évekig sikeresen állt ellen a nyomásnak a szólásszabadság védelmére hivatkozva, a vélemény valószínűleg azért változott meg, mert a cég saját maga is tartalomszolgáltatóvá vált a Play bolton keresztül, így már keresnie kell a kiadók és forgalmazók kegyeit. A kereső eddigi gyakorlata szerint véglegesen eltüntette keresési eredményei közül azokat a lapokat, amelyek ellen a Digital Millenium Copyright Act által lehetővé tett módon panaszt emeltek. Amennyiben a panasz jogosnak bizonyult, a Google eltüntette a bepanaszolt oldalt a keresési eredmények közül, igaz ebben az esetben nem a teljes oldal vagy szolgáltató maradt láthatatlan, csupán az a lap, amelyen a jogsértő tartalom volt megtalálható.

A Google már évek óta lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára, hogy egy egységesített rendszeren keresztül emeljenek panaszt egyes oldalak vagy szolgáltatók ellen. A cég elmondása alapján mostanra már elég adattal rendelkeznek ahhoz, hogy jó eséllyel szűrjék ki a jogsértő oldalakat, és ezeknek az adatoknak a felhasználásával manipulálják majd a keresési eredményeket. Az eljárás szerint minden olyan oldal hátrébb kerül az eredmények között, amely ellen kimagasló számú panasz érkezik, arról azonban hogy pontosan mi számít kimagaslónak nem nyilatkoztak. A megoldás szépséghibája, hogy a Google a panaszok száma alapján büntet, azok jogosságát nem tudja és nem is jogosult ellenőrizni, így akár ártatlan szolgáltatók is áldozatul eshetnek a tisztogatásnak. A Google továbbra is teljesen eltünteti a jogsértő lapokat, de ezentúl az azokat kiszolgáló szolgáltatókat is bünteti, igaz csupán a keresési eredméyekben. Ezek szerint olyan szolgáltatók kerülhetnek hátrébb egy-egy keresés alkalmával mint a hírhedt Megaupload vagy a Filestube, illetve a nemrég megszüntetett Demonoid vagy a Piratebay. A hátrébb sorolás ellen a szolgáltatók panasszal élhetnek, és amennyiben panaszuk jogosnak bizonyul a Google ígérete szerint visszaállítják az oldal eredeti státuszát.

A cég a bejelentéssel egyidőben közzétette kimutatásait is arról, hogy mely oldalak ellen érkezik a legtöbb panasz rendszerébe, ezek azok a szolgáltatók amelyek a jövőben várhatóan lejjebb kerülnek a találatok között. A felsorolásból azonban hiányzott a Youtube, amely szintén elég gyakran keveredik szerzői jogi viták középpontjába. A Google, amely korábban úgy nyilatkozott nem kivételez saját oldalaival sikeresen épített be kiskaput rendszerébe a Youtube védelmére. A cég rendszerén keresztül nem lehet a szokásos módon panaszt emelni a Youtube tartalmai ellen, erre ugyanis egy külön oldalt üzemeltet a Google, amelynek adatai nem számítanak bele a statisztikákba. A cég eddigi gyakorlata szerint sem törölte keresési eredményei közül a jogsértésen kapott Youtube oldalakat, amelyek továbbra is megjelentek, ám azokra kattintva a jogsértőnek ítélt videók már nem voltak láthatóak. A megoldásnak köszönhetően a Youtube - és a szintén a Google tulajdonában lévő Blogger - biztonságban vannak, azokat sosem sorolja hátrébb a kereső a panaszok ellenére sem. Az eljárást többen is kifogásolták, azzal vádolva a Google-t, hogy megsérti a semlegesség elvét, illetve számos jogkövető oldalt büntethet tévedésből. A keresősi eredmények manipulálása azonban nem ismeretlen, a Microsoft Bingje már évek óta hátrébb sorolja a kalózoldalakat, így a Google lépése semmiképp sem példátlan vagy újszerű.

Forrás: itbusiness.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 608 megtekintés

Videó: 48 322 632 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923805

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh