Az Egyesült Államokban indult kalózkodás elleni programban sok internetszolgáltató nem vesz részt, és a benn lévők közül is csak egyetlen függeszti fel a jogsértésen ért előfizetőit.

Február végén elindult az Egyesült Államokban az internetszolgáltatók és a szerzői jogvédők együttműködésével kidolgozott kalózkodás elleni program. Az internetszolgáltatók által alkalmazott szankciók között a jogsértő előfizetők internethozzáférésének 24 órás megvonása is szerepelhet. Az úgynevezett „hat csapás” rendszer keretében több körben figyelmeztetésben részesítik a kalózkodó internetezőket. A rendszert a legnagyobb amerikai internetszolgáltatók, az AT&T, a Cablevision, a Comcast, a Verizon és a Time Warner Cable együttműködésével az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), valamint a független filmeseket tömörítő IFTA és a független zenészeket képviselő A2IM dolgozta ki. A program keretében a jogvédők monitorozzák a letöltő oldalakat, és az engedély nélküli tartalommegosztások esetén értesítik az internetszolgáltatókat, amelyek pedig figyelmeztetik előfizetőiket.

A rendszert „hat csapás” néven is emlegetik, ugyanis különböző fokozatú szankciókban történik a szerzői jogot sértő előfizetők figyelmeztetése: az egyszerű figyelmeztetéstől a jóváhagyandó értesítésen át akár az internetes forgalom korlátozásáig. A Cablevision hálózata, az Optimum az egyetlen, amely vállalta, hogy az értesítések ellenére ismételten jogsértésen ért előfizetőit a szolgáltatás átmeneti felfüggesztésével is szankcionálja. A szolgáltató ismétlődő jogsértés esetén 24 órára függeszti fel az előfizető internet-hozzáférését, amely megszakítható, ha az előfizető telefonon felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval. Azt egyelőre nem tudni, hogy a telefonhívás során milyen beszélgetés zajlik le, de valószínűsíthető, hogy a hívót a szerzői jogok tiszteletben tartására figyelmezteti majd a szolgáltató képviselője.

Nem mindegyik internetszolgáltató vesz részt a programban és alkalmazza a hat csapás módszerét. A milliós előfizetői számmal bíró Centurylink, Charter és Cox például nem alkalmazza, illetve a kevesebb előfizetőt számláló kisebb szolgáltatókat eleve nem kérték fel a részvételre. Mivel az amerikai kalózkodás elleni rendszer alig egy hete működik, annak hatásosságáról és eredményeiről a következő hónapok adnak majd képet, ahogy arról is, hogy az egyes szolgáltatók által választott szankciók, milyen hatékonysággal terelik az előfizetőket a jogsértésektől a legális csatornákhoz.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 871 504 megtekintés

Videó: 49 053 420 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053119

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh