Aki a Skype-on keresztül chatel másokkal az interneten keresztül jobb ha fejben tartja, hogy mindent amit leír, azt rajta és a címzetten kívül legalább egy harmadik fél: a Microsoft is elolvassa - figyelmeztet egy új hírében a német Heise magazin. Az informatikai portál állítását arra alapozza, hogy egy teszttel bizonyította: a Skype-on keresztül másoknak átküldött webcímeket röviddel az üzenetcserét követően Redmond is automatikusan lehívja, hogy megnézze pontosan mi is található az adott URL-ek mögött.

A Microsoft az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy az URL-ek megfigyelésére és megvizsgálására azért van szükség, hogy felhasználóikat meg tudják védeni az adathalász ill. kártevők terjesztésére használt oldalaktól és címektől; a címek gyűjtését pedig minden felhasználó elfogadja a használati szerződés részeként, amikor feliratkozik a szolgáltatásra.

A Heise szerint ugyanakkor az indoklás erősen kérdéses, a redmondi szerverek ugyanis csak a webcímek mögötti lapok fejlécadatainak lekérésére használható HEAD kérést küld az utóbbiaknak otthont adó szerverek felé, ami kizárja, hogy a Microsoft az adott címeken elérhető letöltések tartalmát is vizsgálja. (A másik oldalon persze ha meg a teljes oldalt letöltötte volna, akkor nyilván az lett volna a baj, hogy ti. hogy a cég olyan, tartalmi információkat is begyűjt ennek révén, amiket így, pusztán a HEAD kérés segítségével biztosan nem kap meg - a szerk.)

A magazin szerint aggályos az is, hogy az URL-ek vizsgálatát Redmond nem csak a bárki által hozzáférhető, HTTP protokollon keresztül elért címek, de a HTTPS-sel kezdődő társaik esetében is alkalmazza, amiket tipikusan érzékeny információkat (is) listázó oldalak - például bankok, online boltok honlapjai, stb. - használnak az adatok védelme érdekében. A kíváncsi Microsoft-szerverek ráadásul a webes címekben az azokban az átküldés során esetleg megadott bejelentkezési nevet és jelszót is felhasználják a látogatáskor, ami szintén adatvédelmi problémákat vethet fel.

Forrás: pcforum.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 871 742 megtekintés

Videó: 49 053 550 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053132

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh