Bevált az elképzelés, hogy a pécsi köztemetőben is dolgozzanak a közérdekű munkára ítéltek. A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata már több mint fél év tapasztalatait értékelhette, hiszen a Pécsi Temetkezési Kft.-vel a múlt év végén egyezett meg az elítéltek foglalkoztatásáról. A megyeszékhelyen már 6 munkáltatót vontak be a közérdekűmunka-büntetések végrehajtásába, és a kormányhivatal továbbiakban is reménykedik.

Jól működik Pécsett a kormányhivatal közérdekűmunka-programja. Ahhoz mint legutóbbi „nagy-foglalkoztató” csatlakozott a Pécsi Temetkezési Kft., mely a helyi köztemetőben adott munkát az elítélteknek. Azok karbantartói feladatokat látnak el, a többi közt kiürítik a szemeteseket, eltakarítják a lehullott faleveleket, vagyis tisztán tartják a temető területét.

Baranyában amúgy is példaértékűen működik a közérdekűmunka-büntetési rendszer. A megyében idén a tavalyinál 258-cal több, összesen már 426 elítéltnek kell dolgoznia önkormányzatoknál, szervezeteknél! Utóbbiak sorából kiemelkedik a pécsi Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért (KÉK) Egyesület, ahol a Melinda Park megújításából veszik ki részüket a közérdekű munkára ítéltek, valamint – szintén Pécsett - a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület, ahol mintegy 40 (!) elítélt gondozza a menhely parkját, tartja tisztán az állatok környezetét, sőt végez esetenként építőipari szakmunkát is. Farkas Tamás a Misina elnöke összességében pozitív tapasztalatokról számol be: - Igaz, hogy van, aki láthatóan kényszerből van itt, mások viszont kimondottan tisztességesen dolgoznak, sőt az állatszeretetük is megnyilvánul. Feladat nálunk mindig akad, és manapság minden munkás kéz segítséget jelent.

Dr. Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője azt mondja, elégedett, de tovább fejlesztené a pécsi közérdekűmunka-büntetés rendszerét: - Azon dolgozunk, hogy újabb munkáltatókat is bevonjunk a programba. A tapasztalat ugyanis az, hogy az elítélteket újabb bűncselekmény elkövetésétől az tartja vissza leginkább, ha következetesen végrehajtatjuk velük a büntetésüket. Ráadásul közérdekű munkájukkal azt a társadalmat szolgálják, amelyet megsértettek, vagyis ez a büntetés egyben a helyreállító igazságszolgáltatás fontos eszköze.

A közérdekűmunka-büntetés kisebb súlyú bűncselekmények – büntetési tételének felső határa 3 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb - elkövetőivel szemben bírósági ítélettel alkalmazott, szabadságelvonással nem járó büntetési nem. A büntetés mértéke 42 és 300 óra között változhat. A munkabüntetés elsődleges kriminálpolitikai célja a munkára nevelés vagy a közcélú foglalkoztatás helyett a közösségi jóvátétel. Pénzbeli megváltására az elítéltnek nincs lehetősége; ha munkakötelezettségének nem tesz eleget, a büntetés hátralévő helyébe fogházban letöltendő szabadságvesztés lép.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 321 804 megtekintés

Videó: 45 407 780 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6370452

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh