A Facebook elkezdte széles körben élesíteni a Graph Search nevű új, sokkal összetettebb, és sokkal több személyes adatot (néha kéretlenül) feltáró keresőjét. Az új funkciót most már nemcsak azok kapják meg, akik feliratkoztak a kipróbálásra, hanem mindenki – illetve szerkesztőségünk eddigi tapasztalatai alapján azok, akik angol nyelven használják a közösségi oldalt, attól függetlenül, melyik országban élnek.

Ez azt jelenti, hogy az eddigieknél jóval többen tudnak majd turkálni a magánéletünkben. Emiatt akkor is érdemes átnézni beállításainkat, ha mi magunk magyarul használjuk a Facebookot, ezért nem kaptuk meg az új keresési lehetőséget – adataink ettől még sokkal nagyobb nyilvánossághoz juthatnak el, ha nem vagyunk elég óvatosak.

A Facebook rengeteg információt gyűjt össze rólunk, amiket a profilunkon a Névjegy fül alá zsúfolnak. Mostanában az a taktika, hogy az oldal különböző pontjain szavazásokat vagy kérdéseket tesznek fel, hogy mennyire szeretjük például az adott filmet – válaszolunk, aztán az eredmény szépen bekerül erre a lapra, meg persze a reklámokat kiszolgáló adatbázisukba.

Azért, hogy továbbra is nyugodtan lehessünk óvatlanok, és rosszakarók helyett csak a kedves hirdetők használhassák ki ezeket az adatokat, érdemes beállítani ízlés szerint, hogy csak a barátaink vagy kizárólag mi magunk láthassuk ezeket az információkat.

További részletek a lehetséges beállításokról az Index Tech rovatában: Kattintson ide...

Forrás: index.hu

Korábbi cikkünk a Facebook új szolgáltatásáról itt olvasható:

Indul a Facebook keresője Kattintson ide...