A Google kereső által kiadott találati sorrend jelentősen befolyásolhatja a politikai választások eredményét, ezáltal veszélyezteti a demokráciát – állítja egy amerikai kutató.

Rob Epstein viselkedés- és technológiakutatással foglalkozó intézetében (AIBRT) végzett erre vonatkozó kutatásokat a legutóbbi, 2014 tavaszi indiai általános választások alkalmával, 2150 bizonytalan szavazó közreműködésével.

Az eredmények szerint a vizsgált választók preferenciáját átlagosan 20 százalékkal – egyes csoportokban 60 százalékkal – tolta el valamelyik jelölt javára az, hogy az adott politikus előkelő helyen állt a keresőprogram által kidobott találatok között. Epstein szerint ráadásul 99 százalékuknak fogalma sem volt arról, hogy manipulálták őket.

A kutató az eredmények fényében a politikai választásokkal összefüggő internetes keresés szigorú szabályozását és felügyeletét követelte a hannoveri CeBIT nemzetközi számítógépes vásáron tartott keddi előadásában.

Rob Epstein emlékeztetett arra is, hogy az észak-amerikai vállalatok évente már több mint 20 milliárd dollárt fordítanak arra, hogy optimalizálják termékeik pozícióját a keresőmotorok által kiadott találati listában. A helyezésnek drámai hatása van a keresletre – hangsúlyozta.

Forrás: mno.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 678 618 megtekintés

Videó: 48 889 293 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021160

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh