A chipek távolról letilthatók, mint a bankkártya. Elegendő lenne csupán új védelmi megoldással ellátni a készpénzt? Az EDAQS osztrák-német technológiai vállalat szerint a kérdésre a válasz egyértelműen igen, vagyis nincs szükség a készpénz leváltására. A cég megoldást is javasolt, amelynek neve Dynamic Intelligent Currency Encryption - Cash Security System (DICE). Az új rendszer úgy működik, hogy a papírpénzeket különleges titkosított rádiótechnikás azonosítóchipekkel (RFID) látják el, amelyek segítségével akár az egyes bankjegyek is távolról ellenőrizhetővé és nyomon követhetővé válnak. Sőt, bizonyos esetekben akár le is tilthatók, így megakadályozhatók a bankrablások, a rablások, a lopások és a csalások vagy éppen az ellopott pénzek beváltása.

A DICE-t üzemeltető rendszer a bankokban és a különböző üzletekben elhelyezett termináloknak köszönhetően pontosan tudja, hogy melyik bankjegy éppen hol van. Bankrablás esetén az összes papírpénz azonnal letiltható. A rabló ugyan boldogan távozhat a megszerzett összeggel, de később döbbenten fogja tapasztalni, hogy a bankjegyek semmit sem érnek. A megoldás iránt máris érdeklődnek orosz és ausztrál partnerek, s Ausztriában is nagy sikert érhet el, ugyanis egyetlen másik európai uniós tagállamban sem szeretik az emberek annyira a készpénzt, mint nyugati szomszédunknál. Náluk a pénzkifizetések 89 százalékára érmékben és bankjegyekben kerül sor.

A DICE egyúttal alternatívát jelent a dán és a svéd tervekkel szemben is. Mint ismeretes, a dán kormány részben fel akarja oldani az érmék és a papírpénzek elfogadására vonatkozó elfogadási kötelezettséget. Az intézkedés célja, hogy a cégek megtakarítsák a készpénz-forgalom költségeit. Svédországban pedig vita kezdődött arról, hogy hasznos-e a készpénz nélküli társadalom.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 717 465 megtekintés

Videó: 48 928 855 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027792

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh