Hivatalosan is lezárult a nyilvános és jogi vita az amerikai kormány és az Apple informatikai óriáscég között. A Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) ugyanis sikerült az Apple segítsége nélkül feltörnie a San Bernardino-i terroristák egyikének okostelefonját.

A szövetségi igazságügyi minisztérium bejelentése szerint sikerült hozzáférni a telefonban tárolt adatokhoz, ezért a minisztérium visszavonta azt a keresetét, amelyben azt kérte, a bíróság kötelezze az Apple illetékeseit az együttműködésre.

Sem a kormányzat, sem az FBI nem közölte, hogy pontosan milyen adatokhoz fértek hozzá az okostelefonon. Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Melanie Newman közleménye szerint az FBI most azt vizsgálja, hogy a megszerzett adatbázis mit tartalmaz.

Szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Irodának körülbelül egy hétre volt szüksége, hogy az eddig nem ismertetett módszerrel feltörje az okostelefon kódját. Hogy ez végül is kinek a segítségével sikerült, homályban maradt, sem a kormányzat, sem az FBI nem hozott nyilvánosságra erre vonatkozó részleteket. Sajtóinformációk két lehetőséget emlegetnek: vagy a szolgálatait önként felajánló John McAfee, a számítógépes vírusirtó programok "atyja", vagy az izraeli Cellebrite nevű kis cég segített a kormányzatnak.

Hétfő este az Apple közleményben reagált a bejelentésre. Az informatikai cég szerint a kormánynak soha nem lett volna szabad együttműködésre kényszerítenie a vállalatot. Ugyanakkor a közlemény leszögezi, hogy az Apple továbbra is támogatja a törvényes eljárásokat, miközben továbbra is eltökélten dolgozik azon, hogy termékei egyre biztonságosabbak legyenek.

A kaliforniai San Bernardinóban december elején követtek el tömegmészárlást egy vállalati mulatságon, a rendőrség terrortámadásnak minősítette a lövöldözést, amelyet egy házaspár követett el. Az elkövetők ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre hivatkoztak. A lelőtt terrorista okostelefonjának adataihoz nem sikerült a nyomozóknak hozzáférniük, és amikor ezt a telefont gyártó cégtől kérték, az Apple megtagadta az együttműködést, az adatvédelem biztonságára és kliensei érdekeire hivatkozva. Országos érdeklődést kiváltó jogi vita kezdődött, amelyben az informatikai cégek az Apple mellé álltak, a politikusok pedig olyan törvényjavaslatot kezdtek körözni a kongresszusban, amely kötelezővé tenné az informatikai cégeknek, hogy bizonyos esetekben együttműködjenek a hatóságokkal.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 574 megtekintés

Videó: 48 302 074 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920934

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh