Egy rendkívül távoli galaxist fedeztek fel az űrtávcsővel, ezt már csak a James Webb haladná meg. A NASA bejelentette, hogy csillagászok egy csoportja újabb fontos felfedezésről számolt be, amelyet a Hubble űrtávcső segítségével váltottak valóra. A korábbi rekordot sikerült megdönteni, ezt követően azonban már jó eséllyel csak a James Webb révén tekinthetünk még messzebbre a múltba.

Tavaly májusban egy távoli fényes csoportosulás került a figyelem középpontjába, amely tőlünk mintegy 13,1 milliárd fényévnyi távolságra található. Ez akkor rekordnak számított, most azonban ezt is sikerült túlszárnyalni, mégpedig a GN-z11 felfedezésével, amely az Astrophysical Journal oldalán megjelent részletes anyag szerint még 150 millió évvel idősebb, vagyis alig 400 millió évvel az ősrobbanás után, nem sokkal az első csillagok megjelenését követően alakulhatott ki. A csillagászok által bemutatott homályos képen egy vörös folt jelzi az ősi galaxist, amely a Tejútrendszernél 25-ször kisebb, ám hússzor gyorsabb ütemben termeli (termelte) az újabb csillagokat.

A masszív galaxis felfedezése némileg meglepte a szakembereket, hiszen eddig nem gondolták, hogy mindössze 200-300 millió évvel az első fényes pontok felbukkanása után már ilyen csillaggyárak léteztek. A képpel ellentétben a forró galaxis valódi színe inkább világoskék lehetett, a fény hullámhossza azonban igencsak eltolódott a hosszú utazás során - a vöröseltolódás mértékét 11,1-re teszik, amivel lepipálták a korábbi rekorder 8,68-as adatát.

Ez már valóban a Hubble lehetőségeinek határán van, így nem remélik azt, hogy rövid időn belül meghaladják a mostani felfedezést. Erre minden valószínűség szerint egyedül a James Webb nyújt majd újabb alkalmat, már amennyiben ennek fellövésére 2018-ban valóban időben sor kerül.

Forrás: sg.hu / nasa.gov Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 722 172 megtekintés

Videó: 48 932 704 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028433

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh