Érdekes projektbe fogtak az MIT kutatói. Abban mind a szakemberek, mind a gyártók egyetértenek, hogy az autonóm járművek drasztikus mértékben csökkenthetik a közlekedési balesetek számát. Ez az egyik legfontosabb indoka e modellek kifejlesztésének. De a technika társadalmi elfogadása és a piaci sikere szempontjából meghatározó jelentőségű lesz, hogy miként sikerül megválaszolni élet és halál kérdését. Az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy egy önállóan közlekedő gépkocsinak kötelessége-e minden körülmények között megvédenie az utasai életét. Az elkészített tesztet direkt úgy állították össze, hogy rendkívül szélsőséges helyzeteket mutasson be.

Az intézet kutatói által kigondolt helyzetek igazi morális kihívásokat jelentenek. A kérdések alapján egyértelműen kiderül, hogy a kitöltők számára mi a fontos, hogy gyalogos vagy autós, férfi vagy nő az áldozat, vagy hogy elüthető-e az, aki szabályt szegett, vagy éppen egy bűnöző? A moralmachine.mit.edu oldalon található szituációk között van például, hogy vajon a robotautó tartsa-e az irányt és a sávot és ezzel üssön el egy nőt, aki éppen - a piros jelzés ellenére - átkel az utcán vagy térjen ki és ütközzön halálos baleset keretében azzal a bankrablóval, aki számára zöldet mutat a lámpa.

Egy másik helyzetben vajon morálisan az a jobb helyzet, ha a gépkocsi elüt három nőt, egy menedzsert és egy kislányt, akik a piros lámpa mellett mennek át az úttesten vagy ha elkerüli az ütközést és nekiütközik egy akadálynak, ami miatt az összes utas meghal? Egy megint másik helyzetben az egyik lehetőség a piros lámpa jelzését figyelmen kívül hagyó bankrabló, három orvos és macska elütése, míg a másik a baleset kikerülése és a jármű akadálynak ütközése.

A teszt kitöltői végül kapnak egy összesítést, megnézhetik mások mit válaszoltak, illetve saját kérdéseket is alkothatnak. Néhányan már jelezték, hogy az MIT nem igazán életszerű helyzeteket tett fel, ezáltal a szituációknak kevés közük van a morálhoz és az etikához. Elvégre egy önállóan közlekedő autótól nehezen lehet majd elvárni, hogy különbséget tegyen egy terhes nő, egy macska és egy bankrabló között és megítélje, hogy melyikük élete a legfontosabb. Mindenesetre a teszt arra tökéletes, hogy bemutassa, adott esetben milyen - sokkal életszerűbb - morális helyzeteket kell majd megoldaniuk ezeknek a gépkocsiknak.

Foorá: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 757 609 megtekintés

Videó: 48 955 629 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032519

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh