A Stratfor folyamatosan frissített tengerészeti térképei alapján arra lehet következtetni, hogy az Irán elleni izraeli támadás elhalasztásáról szóló hírek igazak lehetnek. A látszat szerint az amerikai anyahajók közül több is távozóban van a Perzsa-öbölből.

A múlt hónapban még úgy tűnt, hogy az Irán elleni támadás nagyon közel van, figyelembe véve, hogy már három amerikai anyahajó is a térségbe érkezett vagy útban volt a Perzsa-öböl felé, a másik négy hadihajó és egyéb tengerészeti jármű mellé.

A legújabb tengerészeti helyzettérképek azonban azt mutatják, hogy az USA kivonja fizikai hadieszközeinek jelentős részét a térségből.

A Hormuzi-szoros körül január óta járőröző USS Carl Vinson anyahajót a 7. amerikai flottához irányították, hogy egy közös indiai-amerikai tengerészti hadgyakorlaton vegyen részt.

A Perzsa-öbölbe decemberben érkezett USS Lincoln még mindig az 5. flottához van beosztva, de a térkép szerint távolodik a Hormuzi-szorostól.

Az USS Makin Island (LHD-8) Wasp-osztályú kétjáratú támadóhajó szintén távolodik a térségtől.

Az USS Enterprise, amiről mindenki azt gondolta, hogy csatlakozik a Vinston és Lincoln anyahajókhoz Irán közelében átirányításra került a 6. flottához.

A nyilvánvaló áthelyezések oka valószínűleg kapcsolatban van az elmúlt két hét során felröppent hírekkel, amelyek szerint Izrael úgy döntött elhalasztja az iráni nukleáris létesítmények ellen tervezett támadást.

Szerdán Richard Silverstein, izraeli író elmondta, hogy a Likud párthoz közeli bizalmas forrása szerint „Bibi Netanjahu úgy döntött néhány héttel vagy akár a következő izraeli választások utáni hónapokra halasztja az Irán elleni támadást.”

Ugyan ezen a napon a Jerusalem Post, nevüket elhallgató védelmi minisztériumi forrásokat idézve azt írta, hogy a támadást a jövő évre halasztották. „Megtörténhet még ebben az évben is, de 2013 is lehetőség marad,” mondta a forrás. „Meg kell várnunk a szankciók és diplomáciai lépések hatását és az iráni rezsim ezekre adott válaszát.”

A múlt hét során Amir Oren, a Haaretz tudósítója arról számolt be, hogy a támadást 2013 tavaszáig elhalasztották, egy izraeli-amerikai közös hadgyakorlat miatt, ami nem a várt eredményeket hozta. Oren egyúttal azt is állította, hogy Ehud Barak kijelentése, miszerint Izrael az USA jóváhagyása nélkül nem indítana támadást az amerikai elnökválasztások előtt, azt jelentette, hogy „a háborút legalább 2013 tavaszáig elnapolták.”

A múlt hónapban arról érkezett hír, hogy Izrael „beleegyezett, hogy az idei évben nem indítja el az iráni nukleáris létesítmények elleni támadást az Egyesült Államok által ígért katonai eszközökért cserébe,” köztük bunkerromboló rakétákkal és légi tankolásra képes repülőkkel. A megállapodás sokak szerint annak a hallgatólagos beismerése, hogy az Obama kormány támogatná Izraelt az Irán elleni támadásban, ha Izrael vár a novemberi elnökválasztás végéig.

Egyelőre nem tudni, hogy ezek a tengerészeti manőverek csupán egy elterelő stratégia részét képezik-e, azt a látszatot keltve Irán felé, hogy nincs oka aggódni, de a jelek inkább arra engednek következtetni, hogy a támadást elhalasztják.

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 805 451 megtekintés

Videó: 48 994 867 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7039139

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh