A Reuters hírügynökség szerint ebben állapodott meg Zalmay Khalilzad, Trump elnök különmegbízottja a tálibok képviselőivel Katarban. Ha ez a kivonulási terv valóra válik, véget érhet az Egyesült Államok leghosszabb háborúja.

Az amerikaiak 2001 szeptember 11-e után rohanták le Afganisztánt, ahol Oszama bin Laden és terrorista társai megtervezték a nagyszabású terrorakció-sorozatot, melyet az Egyesült Államokban hajtottak végre. 2011-ben amerikai kommandósoknak sikerült levadászniuk Oszama bin Ladent Pakisztánban. Afganisztánban azonban nem sikerült békét teremteniük.

A tálibok, akik annak idején Amerika és Pakisztán támogatásával szerveztek gerillaháborút a Szovjetunió ellen Afganisztánban, iszlám államot hoztak létre az országban. Ezt sikerült szétvernie az amerikai hadseregnek, de a polgári rendszer megszilárdítása mind a mai napig nem történt meg. A demokratikusan megválasztott kormány hatásköre lényegében csak Kabulra terjed ki és még a fővárosban is gyakoriak az iszlamista merényletek.

Választási kampánya során Trump megígérte az amerikaiak kivonulását Afganisztánból. Hosszan tartó tárgyalások kezdődtek, melyeket amerikai részről Zalmay Khalilzad, az USA egykori kabuli nagykövete vezetett. Az amerikaiak mindenképp garanciát akarnak arra kapni, hogy Afganisztán nem lesz újra a nemzetközi iszlamista terrorizmus központja.

Bonyolítja a helyzetet, hogy időközben a szomszédos Pakisztánban olyan miniszterelnök került hatalomra, aki jó kapcsolatokat ápol az iszlamista erőkkel az egész térségben. Az Egyesült Államok a háborút megnyerte, de a békét nem. Ezért kivonulása kockázatos művelet az egész térség szempontjából, de Donald Trump többször is úgy nyilatkozott: az USA immár nem akar a világ csendőre lenni!

Forrás: globoport.hu / reuters.com

Kapcsolódó blogbejegyzés: Trump: nem lehetünk a világ csendőrei!

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 979 megtekintés

Videó: 48 304 743 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921246

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh