2012-ben a KNDK bizonyára aktivizálni fogja rakétaindítási tevékenységét és végrehajthatja a harmadik atomrobbantást – olvasható a szöuli székhelyű Nemzetközi Viszonyok és Nemzetbiztonság Intézete jelentésében.

Számos megfigyelő természetesen aggasztónak tartja, hogy az államigazgatás terén komolyabb tapasztalatokkal nem rendelkező ifjú utód, Kim Dzsong Un örökölte a hatalmat. A napokban a KNDK elhunyt vezetője, Kim Dzsong Il idősebbik fia – Kim Dzsong Nam – nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy édesapja halála után az országban a reális hatalom a mostani kormányzó elit kezében összpontosul, öccse, a „kormányrudat” öröklő Kim Dzsong Un pedig csupán jelképes figura lesz. Kim Dzsong Nam véleménye szerint két évnyi felkészülés még nem elég ahhoz, hogy Kim Dzsong Un átörökölje az abszolút hatalmat. Következésképp, a vezetőségen belül kiéleződhet az egyes csoportok versengése.

Dél-koreai szakértők véleménye szerint a gazdasági nehézségek és a politikai tényezők fokozhatják a bizonytalanságot az országban. Ennélfogva a belső egység megszilárdítása céljából a fiatal vezető, Kim Dzsong Un érdekelve lesz újabb provokációkban. Nem zárható ki, hogy rakétaindítások révén és egy harmadik atomkísérlet megvalósításával Észak-Korea fokozni fogja a feszültséget. Kim Dzsong Unnak azért lenne szüksége erre, hogy demonstrálja saját vezető szerepét és fokozza a rendszer feletti ellenőrzést – vélik dél-koreai szakértők.

Azonban úgy látszik, hogy a jelentés összeállítói maguk sem hiszik, hogy az események ennyire borúlátó forgatókönyv szerint fejlődnek majd. Ezért a szöuli székhelyű Nemzetközi Viszonyok és Nemzetbiztonság Intézetének jelentése kiemeli, hogy 2012 első felében megtörténhet a Koreai-félsziget nukleáris problémájáról folytatott hatoldalú tárgyalások újrafelvétele. Egy újabb atomrobbantás vagy a rakétaindítások aktivizálása fokozhatja Phenjan nemzetközi elszigeteltségét, ami aligha lenne előnyös az észak-koreai vezetőségnek ily érzékeny pillanatban. A harmadik atomrobbantás elmaradhat akár tisztán műszaki okból is. Phenjan, tekintettel plutóniumkészletének korlátozott voltára, aligha hajtana végre atomkísérletet kizárólag demonstratív jelleggel, ill. propaganda céljából – hangoztatta az Oroszország Hangjának adott interjújában az Energetikai és Biztonsági Központ igazgatója, Anton Hlopkov:

Elméletileg nem zárható ki, hogy az atomkísérletek révén az új észak-koreai vezető a politikai folytonosságot kívánja majd demonstrálni a nemzetvédelem terén. Azonban több tényező is létezik, amely ellentmond annak, hogy az atomkísérletet nem a nukleáris potenciál tökéletesítése végett, hanem kifejezetten imázzsal kapcsolatos okokból valósítsák meg. A fő korlátozó tényezőt a KNDK rendelkezésére álló nukleáris anyagok mennyisége jelenti. Észak-Korea kénytelen rendkívül kiegyensúlyozottan felmérni minden egyes atomfegyver-kísérlet végrehajtásának célszerűségét.

Egyelőre semmi jel nem utal káoszra, ill. bizonytalan helyzetre a KNDK-ban. Ezt elismerik a jelentés összeállítói, rámutatva arra, hogy a KNDK vezetőségében jelenleg stabilitás figyelhető meg. Igaz, senki sem tudhatja, hogy a rezsimnek meddig sikerül fenntartania a stabilitást. Jelentős mértékben ez nemcsak a KNDK-ban folyó belpolitikai harctól, hanem Dél-Korea és az USA álláspontjától is függ majd. Hiszen bármely provokáció Phenjannal szemben, illetve „szilárdsági próba” válaszlépéseket válthat ki és a helyzet kiéleződéséhez vezethet.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 755 907 megtekintés

Videó: 48 954 570 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032369

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh