Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette Recep Tayyip Erdogan török államfőt arra, milyen veszélyekkel járna "a külföldi beavatkozás" Líbiában - közölte a Fehér Ház csütörtökön, miután az amerikai és a török államfő telefonon egyeztetett egymással.

A telefonbeszélgetést azt követően folytatták le, hogy Ankarában a képviselőház elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására. A török parlament egy évre adott felhatalmazást az esetleges líbiai katonai beavatkozáshoz.   

"A két vezető kétoldalú és regionális kérdéseket vitatott meg. Trump elnök kiemelte, hogy a külföldi beavatkozás bonyolítaná a helyzetet Líbiában" - olvasható az amerikai elnöki hivatal közleményében.   

Elemzők szerint Líbia az elmúlt hónapokban a térség befolyásos hatalmainak küzdőterévé vált, s a harc feltételezhetően a líbiai olajvagyon ellenőrzéséért folyik. Az egyik oldalon Törökország és Katar áll, amely támogatja a nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormányt, a másik oldalon Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom az egységkormány ellen harcoló Halifa Haftár tábornok erőit pártfogolja. A helyzetet bonyolítja, hogy Haftár mellett áll ki Oroszország is.   

Az Egyesült Államoknak a konfliktus mindkét oldalán álló szereplők között van szövetségese.   

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Erdogan megvitatta a diplomácia fontosságát a regionális kérdések megoldásában.   

Ennek keretében kitértek szíriai helyzetre, elsősorban az Idlíb tartományban erősödő feszültségre is. Szerdán ugyanis a szíriai hadsereg idlíbi rakétatámadásai egy menekülttábort is értek, ahol nyolc ember életét vesztette. Az amerikai és a török államfő a washingtoni közlés szerint egyetértett abban, hogy csökkenteni kell a feszültséget, és meg kell védeni a civil lakosságot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 719 024 megtekintés

Videó: 34 777 389 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5654974

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh