Az afganisztáni tálib lázadók bejelentették hétfőn - két nappal az Egyesült Államokkal kötött békemegállapodás után -, hogy befejeződött a február 22-én életbe lépett részleges tűzszünet, ezért felújítják a kormányerők elleni offenzívájukat, de az országban állomásozó külföldi erőket nem fogják támadni.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője úgy fogalmazott, hogy véget ért az erőszak csökkentéséről szóló kilencnapos időszak, ezért hadműveleteik visszatérnek a "normális" szintre.   

"Az (amerikai-tálib) megállapodás értelmében modzsahedjeink nem fogják támadni a külföldi erőket, de folytatják műveleteket a kabuli kormány erői ellen" - mondta a szóvivő.   

A szóvivő azt is egyértelművé tette, hogy amíg nem nyeri el szabadságát mintegy ötezer tálib fogoly, addig nem ülnek le tárgyalóasztalhoz a kabuli kormánnyal. "Teljes mértékben készek vagyunk az afgánközi tárgyalásokra, de várjuk az ötezer fogvatartott elengedését. Ha az ötezer foglyot - százzal vagy kétszázzal több vagy kevesebb, az nem számít -, nem engednek el, akkor nem lesznek afgánközi tárgyalások" - szögezte le Mudzsahíd.   

A tálib szóvivő nyilvánvalóan arra reagált, hogy vasárnap Asraf Gáni afgán elnök azt mondta: a kormány nem vállalta, hogy szabadon enged ötezer tálib foglyot, ahogy azt a szombaton Dohában aláírt amerikai-tálib békemegállapodásban rögzítették.
Gáni azt is mondta, hogy a február 21-én nyélbe ütött részleges tűzszüneti megállapodást egyoldalúan meghosszabbítják az afgánközi béketárgyalások megkezdéséig, vagyis március 10-ig.    

A tálibok február 21-én, hetekig tartó tárgyalások után állapodtak meg az afgán kormánnyal és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőkkel, hogy aznap éjfélkor részleges tűzszünet lép életbe. Hét napra rá, szombaton az Egyesült Államok és a tálib lázadók vezetői aláírták Dohában a történelmi jelentőségű békemegállapodást. A dokumentum értelmében az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma 3-4 hónapon belül 13 ezerről 8,6 ezerre csökken, a kontingens többi katonáját a szövetséges haderő katonáival együtt pedig 14 hónapon belül kivonják Afganisztánból, feltéve ha a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek, illetve annak, hogy nem fogják használni Afganisztán területét az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok elleni támadásokra, és nem fognak együttműködni a biztonságukat fenyegető szervezetekkel és személyekkel sem.  A biztonsági garanciákon túl az amerikaiak ígéretet kaptak a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére. Hírügynökségek szerint a megállapodásban szerepel az is, hogy az afgánközi párbeszéd március 10-én veszi kezdetét, és az amerikai hatóságok és a tálibok is vállalták, hogy addig több ezer foglyot engednek szabadon: ötezer tálib szabadulása fejében a lázadók ezer fogvatartottat engednek el.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 706 232 megtekintés

Videó: 48 920 034 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025741

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh