Kivonhatja Afganisztánban állomásozó csapatai negyedét a NATO, ha sikerül betartani a helyi muszlim szélsőségesek és az Egyesült Államok békemegállapodását - mondta az észak-atlanti szövetség szervezetének főtitkára kedden a ZDF német országos köztelevíziónak.

Jens Stoltenberg elmondta, hogy a tervek szerint 16 ezerről 12 ezerre csökkentik az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű küldetésben szolgálók számát. Az Afganisztánból távozó kontingens fele-fele arányban amerikai és más NATO-tagországok katonáiból állna.   

A csapatcsökkentés feltétele, hogy a kabuli kormány ellen lázadó muszlim szélsőségesek, a tálibok betartsák az Egyesült Államokkal szombaton kötött megállapodást, amelynek célja a dél-ázsiai országban csaknem két évtizede tartó fegyveres konfliktus békés rendezésének elindítása.    

A NATO üdvözölte a megállapodást, és felszólította a tálibokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kormánnyal a béketeremtésről.   

A Dohában aláírt egyezmény szerint az amerikai katonák fokozatosan, 14 hónapon belül kivonulnak Afganisztánból, cserében pedig biztonsági garanciákat kapnak, továbbá ígéretet a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére.   

A Resolute Support a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001-2014-es küldetését váltotta fel. A 2015-ben indított misszió katonái nem vesznek részt a harcokban, azért vannak Afganisztánban, hogy kiképezzék és felkészítsék az helyi biztonsági erőket a lázadók elleni harcra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 736 932 megtekintés

Videó: 48 944 136 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030402

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh