A koronavírus-járvány angliai halálozási statisztájának sürgős felülvizsgálatát rendelte el pénteken Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, miután kiderült, hogy az angol egészségügyi hatóság olyan haláleseteket is koronavírus-fertőzésnek tulajdoníthatott, amelyek fő oka más betegség vagy egyéb tényező volt.

Az Egyesült Királyság egészében a legutóbbi adatok alapján 45 119-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Angliában, az Egyesült Királyság messze legnagyobb és legnépesebb országában a jelenleg érvényes statisztika 40 528 halálos áldozatot tart nyilván.   

Az Oxfordi Egyetem orvosi kutatóintézetének friss tanulmánya szerint azonban az angliai közegészségügyi hatóság (Public Health England, PHE), amelynek feladata az Angliában történt koronavírus-halálozások statisztikai nyilvántartása, olyan esetekben is a Covid-19 betegséget jelölte meg a haláleset okaként, amelyekben a halálozást valójában más tényező okozta.   

A tanulmány szerint ha valakinek a szervezetében a járvány kezdete óta bármikor szűrővizsgálattal kimutatták a koronavírus jelenlétét, és az illető később elhunyt, a PHE automatikusan a koronavírus-fertőzésnek tulajdonította halál okát, és nem vette figyelembe, hogy a fertőzés kimutatása és a halálozás között mennyi idő telt el, emellett nem vizsgálta azt sem, hogy az illetőt gyógyultnak nyilvánították-e.   

Angliában így nincs is hivatalosan összesített adat arról, hogy eddig hányan gyógyultak fel a Covid-19 betegségből.   

Az Egyesült Királyság többi országában rendszerint azok szerepelnek a koronavírus-járvány halálos áldozatainak statisztikáiban, akik a fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak.   

Az Oxfordi Egyetem tanulmányának megfogalmazása szerint a PHE adatfeldolgozási módszertana alapján Angliában "soha senki nem gyógyulhat fel a Covid-19 betegségből".   

Ha ugyanis egy angliai páciens koronavírustesztje pozitívnak bizonyult, ám az illetőt sikerült kigyógyítani a betegségből és hazatérhetett a kórházból, a PHE akkor is a Covid-19-járvány halálos áldozatai közé sorolja, ha a beteg három hónappal később szívrohamban meghalt vagy halálra gázolta egy busz - áll az egyetemi tanulmányban.   

Carl Heneghan professzor, a tanulmányt összeállító oxfordi intézet igazgatója pénteken a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozata jelenleg napi 30-35 olyan halálesetről számol be, amelyet a koronavírus-járvány okozott, a PHE napi angliai halálozási adatai azonban ezt gyakran kétszeresen vagy még nagyobb mértékben meghaladják.   

Heneghan professzor szerint a járványügyi folyamatok átlátásához pontos statisztikákra van szükség, mivel másként nagyon nehéz megérteni, hogy mi is zajlik az országban.

Forrás: MTI / bbc.com / cebm.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 702 megtekintés

Videó: 48 314 984 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922856

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh