Az Egyesült Államok hatóságai kénytelenek voltak korlátozni a világ legdrágább vadászgépe, az ötödik generációhoz tartozó F-22 Raptor repüléseit. A pilóták nem hajlandók felszállni rajta, mivel hibás a fedélzeti oxigén-előállítási rendszer.

2010-ben Alaszkán lezuhant egy F-22-es, amelyet Jeffrey Hanney vezetett. A vizsgálat során kiderült, hogy a repülés során a pilóta fuldokolni kezdett. Az oxidén-előállítási rendszer kivizsgálása hibák megállapítása céljából nem vezetett eredményre, így a szerencsétlenségért a felelősséget Hanneyre hárították. A pilóták azonban a továbbiakban is panaszkodtak, hogy a repülés során fuldokolnak és kellemetlen szagot éreznek a kabinban. Végeredményben ennek alapján korlátozták a Raptor repülését. Ezentúl az F-22-esek nem végezhetnek repülést nagy távolságra, nem szállhatnak fel 7,6 ezer méternél magasabbra, azonkívül állandóan kifutópályák közelében kell maradniuk sürgős leszállás esetére. A szakbizottság próbálja megállapítani, mi okozhat üzemzavart a vadászgépen. A bizottság döntésétől függ majd a Raptor további sorsa – véli Viktor Baranyec ezredes.

„A szakbizottság jelentésétől függ majd, hogy beszüntetik-e vagy sem a Raptor gyártását. A bizottság jelenleg foglalkozik a problémákkal. Óriási pénzt költöttek az F-22-es kifejlesztésére: az amerikaiak csaknem 30 milliárd dollárt költöttek, így számukra természetesen nem kifizető lemondani a gép üzemeltetéséről. Bizonyos harcászati-műszaki paraméterei egyszerűen egyedülállóak. Az amerikaiak nem hiába büszkék erre a gépre, bár nem beszélnek hiányosságairól.”

A Raptor a vadászgépek ötödik generációjának tagja. Az Egyesült Államokon kívül ilyen haditechnikát csak Oroszország fejleszt – mondja Viktor Baranyec.

„A mi Szu-27-esünk több paraméter tekintetében felülmúlja a Raptort, amit elismertek maguk az amerikaiak is, és számítógépes csaták, amelyeket többször megrendeztek a Szu-27-es és a Raptor között, ezt szintén bebizonyították. Jelenleg egy újabb generációt képviselő gépet fejlesztünk, amelyik PAKFA projektként ismert. A frontvonali légierő perspektivikus légi-komplexumáról van szó. A repülőgépet jelenleg tesztelik, és számos paraméter tekintetében jobbnak bizonyul, mint a Raptor. Nagyobb a sebessége, fegyverzete is komolyabb. Vannak egyéb újdonságok is, amelyeket még eddig nem alkalmaztak, még világviszonylatban sem.

Egy Raptor hozzávetőlegesen 400 millió dollárba kerül. Az F-22-es egy óra repülési idejének költségei 44 ezer dollárt tesznek ki. Emiatt a világ legdrágább vadászgépének számít. A hasonló funkciókkal rendelkező orosz repülőgép ennek egyharmadába fog kerülni.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 882 077 megtekintés

Videó: 49 059 759 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054048

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh