Izrael atomrobbanófejjel ellátott rakétákkal szereli fel Németországból származó tengeralattjáróit - írta vasárnap megjelent számában a Der Spiegel című német hetilap.

A beszámoló szerint "Németország segít Izraelnek a nukleáris csapásmérő erő kiépítésében". A berlini vezetés azt állítja, nincs tudomása arról, hogy német gyártású tengeralattjárókat atomfegyverekkel szerelnek fel Izraelben. Ugyanakkor a német védelmi minisztérium több korábbi magas rangú tisztségviselője a lapnak elmondta: mindig is abból indultak ki, hogy Izrael atomfegyverekkel szereli fel a német gyártású tengeralattjárókat. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter pedig úgy nyilatkozott, Németország "büszke lehet, hogy sok évre biztosította Izrael fennmaradását" - írta a Der Spiegel.

Izrael a kilencvenes évek vége óta szerez be tengeralattjárókat Németországtól. Eddig három Delfin osztályú búvárhajóhoz jutott hozzá. Az első kettő vételárát a német állam teljes egészében átvállalta, a harmadik megvásárlásához 50 százalékos támogatást nyújtott. Három további tengeralattjáróról is van megállapodás. A sorrendben hatodik megvásárlásáról az idén márciusban kötöttek szerződést. Ennek értelmében a berlini vezetés átvállal a hajó árából 135 millió eurót az államháztartás terhére, ez a költségek nagyjából egyharmadát jelenti.

A Delfineket a ThyssenKrupp egy leányvállalatának kieli üzemében építik. Szakértők szerint a víz alatti járműveket el lehet látni atomrobbanófejjel felszerelt, közepes hatótávolságú rakétákkal is.

A Der Spiegel beszámolója szerint a német tengeralattjárókról egy titkos fejlesztésű hidraulikus berendezéssel lehet kilőni az atomrobbanófejjel ellátott rakétákat.

Izrael széles körben elterjedt vélekedés szerint rendelkezik atomfegyverrel, és az egyetlen ország a közel-keleti térségben, amely nem tagja az nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó szerződésnek. A tel-avivi vezetés nem nyilatkozik az ilyen irányú esetleges fejlesztésekről, és elzárkózik attól, hogy nemzetközi ellenőrök vizsgálják az atomenergetikai létesítményeit.

A Der Spiegel vasárnapi beszámolója szerint a német külügyminisztérium archívumában fellelhető dokumentumok alapján az akkori NSZK 1961 óta tudott Izrael atomfegyverkezési programjáról.

A lap egy 2011 nyarán megjelent számában arról írt, hogy a szerkesztőséghez eljutott a tel-avivi amerikai nagykövetség egy diplomáciai távirata, amely szerint az Izraelnek nyújtott német tengeralattjáró-vásárlási támogatás a náci korszak rémtetteinek jóvátételét célzó programok közé tartozik.

Új számában a hetilap azt írta, hogy a legutóbbi - hatodik - tengeralattjáró megvásárlásához nyújtott támogatásért cserébe Németország egyebek mellett a megszállt palesztin területeken követett telepépítési politika módosítását kérte Izraeltől, de a Netanjahu-kormány mostanáig egy német kérésnek sem tett eleget.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 755 megtekintés

Videó: 48 304 564 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921222

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh