A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20-as csoport) Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei közel állnak a megegyezéshez a globális minimumadóról - jelentette be Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szombaton. Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter valamivel később elmondta, hogy már meg is született a megállapodás a kérdésben.

A G20-országok megállapodtak abban, hogy meg akarnak egyezni a nemzetközi adózás új rendjéről - hangsúlyozta Scholz.

Hozzátette: várakozásai szerint októberig megszülethet a minden részletet tartalmazó végső egyezmény, a reform pedig már 2023-ban életbe léphet.

Le Maire korábban azt mondta a sajtónak: a G20 közel van a megegyezéshez az új adózási keretekről. A tárcavezető kiemelte: az országcsoport pénzügyi forradalmat hajt végre, és hátat fordít a korábbi évtizedek eredménytelen gyakorlatának. Rámutatott: a korábbi rendszer nem tette lehetővé, hogy forrásokat biztosítsanak a közszolgáltatások és a közjavak, valamint a globális felmelegedés elleni küzdelem finanszírozásához.

A francia politikus megjegyezte: végre megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének és adóoptimalizálásának. Ezek a vállalatok eddig egy adott országban tettek szert haszonra, és egy másik országban, rendszerint egy adóparadicsomban fizették be az adókat.

Janet Yellen, amerikai pénzügyminiszter "gyors cselekvésre szólított fel a várható megállapodás érdekében. "A világnak most gyorsan kell cselekednie" - fogalmazott közleményében az amerikai politikus.

A globális minimumadóról évek óta folynak tárgyalások. Az elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót.

Forrás: vg.hu / MTI