A Roszkoszmosz orosz és a NASA amerikai űrhivatal arra készül, hogy felújítsa a szerződést, amelynek értelmében űrhajóikon helyet biztosítanak egymás űrhajósai számára, az orosz fél négy kozmonautát már ki is választott arra a feladatra, hogy a Crew Dragon fedélzetén jusson el a Nemzetközi Űrállomásra - írta szerdán az Interfax hírügynökség.

Az Interfax szerint az elvi megállapodás még hivatalos megerősítésre vár.   

Az Egyesült Államok 2020 tavasza óta indít ismét emberes űrrepülést a saját területéről, a SpaceX amerikai magánvállalat járművein. Korábban, az űrsiklók használatból történt kivonása után, az amerikai asztronauták kilenc éven át a kazahsztáni Bajkonurból felbocsátott orosz Szojuz űrhajókon, bérelt helyeken jutottak fel az űrállomásra.   

Az Eho Moszkvi rádió szerint szerdán NASA-küldöttség tárgyalt Moszkvában a kétoldalú együttműködésről. Előző nap egyébként telefonon beszélt egymással Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Bill Nelson, a NASA első embere. A RIA Novosztyi szerint a felek megállapodtak abban, hogy tovább erősítik az űrállomás legénységének biztonságát.   

Az Egyesült Államok hétfőn "felelőtlenséggel" vádolta meg Oroszországot, miután a Nemzetközi Űrállomás közelében a nap folyamán kétszer is űrhulladék repült el, másfél órás időközzel. Az objektumon tartózkodó űrhajósok a Szojuz MSZ-19 és a Crew Dragon űrhajóba vonultak vissza, felkészülve esetleges kényszerű elhagyására és a Földre történő visszatérésre.   

Az amerikai katonai űrparancsnokság az incidenst azzal hozta összefüggésbe, hogy az orosz haderő hétfőn új rakétafegyvert kipróbálva megsemmisítette a használaton kívüli Koszmosz-1408 szovjet műholdat, amelynek következtében másfélezer darab űrtörmelék keletkezett.   

Az orosz védelmi minisztérium, amely kedden ismerte el a fegyvertesztelés tényét, ezzel szemben veszélytelennek nevezte a kísérletet és azt állította: megfigyelő eszközei segítségével megállapította, hogy az megsemmisített műhold szilánkjai nem veszélyeztetik az űrállomást, mert utóbbi 40-60 kilométerrel alacsonyabban kering, ráadásul eltérő síkon és dőlésszögű pályán.   

A TASZSZ szerdán bejelentette, hogy a világ hírügynökségei közül elsőként állandó tudósítói állomáshelyet nyit a Nemzetközi Űrállomáson.  Első tudósítójául Alekszandr Miszurkin kozmonautát kérte fel, aki a Szojuz MSZ-20 űrhajón Maezava Juszaku japán milliárdos és a vele utazó Hirano Jozo fotós-filmproducer társaságában, december 8-án indul majd a Föld körüli pályán keringő komplexumra.   

Az erről szóló memorandumot szerdán írta alá Szergej Mihajlov, a TASZSZ és Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója. A csaknem kétezer alkalmazottal működő TASZSZ-nak 60 országban 63 tudósítói irodája van, és az a szám a tervek szerint növekedni fog.

Forrás: MTI / americanpost.news

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 340 megtekintés

Videó: 48 304 168 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921189

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh