A helyi média közlései szerint Abdullah Gül török elnök azt feltételezi, hogy a szíriai légvédelem által tegnap este lelőtt török vadászrepülőgép a nagy sebességű repülés miatt sértette meg Szíria légterét.

”Ezek nem rosszindulatú cselekmények. Nem lehet őket ellenőrizni a vadászrepülőgép magas sebessége miatt”, - mondta Gül.

Közben Törökország és Szíria parti őrségének hajói folytatják a vadászrepülőgép két pilótájának keresését, amelyet a szíriai légvédelem lőtt le azt követően, hogy az behatolt a szír felségvizek feletti légtérbe. Jelenleg mindkét pilótát eltűntnek nyilvánították.

Korábban Dzsihád Makdissi, a szíriai külügyminisztérium szóvivője azt írta Twitter oldalán, hogy a történtek nem minősülnek ”agresszióként” és a szíriai hadsereg nem tudta, hogy a vadászrepülőgép Törökországé volt.

”Egy azonosítatlan repülőgép megsértette Szíria légterét, amely nagyon alacsony magasságban és nagy sebességgel repült felségvizeink felett. A légvédelmi rendszer tüzet nyitott rá és lelőtte. A repülőgép körülbelül 10 km-re zuhant le Latakia tartomány partjaitól”, - nyilatkozta Szíria parancsnokságának képviselője a SANA hírügynökségnek adott interjújában.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök saját részéről kijelentette, hogy Ankara minden szükséges lépést megtesz az incidenssel kapcsolatban, amint minden tény a rendelkezésükre fog állni.

Ankara és Damaszkusz éveken át szövetségesek voltak, azonban kapcsolatuk jelentősen megromlott, miután Szíriában tömeges tüntetéseket tartottak Bashar al-Assad elnök kormánya ellen.

Egy újabb hír szerint Szíriában nem egy hadi-, hanem egy felderítő repülőgépet lőttek le:

A szíriai légvédelem nem egy hadi-, hanem egy felderítő török repülőgépet lőtt le – számolt be a török televízió Bulent Arinc-ra, az ország miniszterelnök-helyettesére hivatkozva.

Korábban a török média arról számolt be, hogy egy F-4 ”Fantom” típusú szuperszonikus vadászgépet lőttek le Szíriában, amely szintén képes felderítő feladatok végrehajtására.

Törökország és Szíria parti őrségének hajói folytatják a vadászgép pilótáinak keresését, amelyet a szíriai légvédelem lőtt le azt követően, hogy az behatolt a szír felségvizek feletti légtérbe.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 640 800 megtekintés

Videó: 48 840 496 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7012375

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh