Kínai tudósok évek óta kutatnak egy olyan energiaforrás után, ami káros kibocsátástól mentes, és a Napban lejátszódó energiatermelési módhoz hasonlót képes felmutatni. Úgy tűnik, kezdünk közelebb jutni a megoldáshoz.

A 2021-es év utolsó napjain, de még szilveszter előtt új rekordot állított fel a kínai kutatók által üzemeltetett fúziós (tokamak) reaktor, az EAST. A mesterséges Nap néven is emlegetett berendezés a South China Morning Post híre szerint 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el, ezt a hőfokot pedig egészen sokáig, 1056 másodpercen át meg is tartotta. Ez több mint 17 és fél percet jelent.

Az EAST (teljes nevén Experimental Advanced Superconducting Tokamak) legutóbb májusban ért el tudományos mérföldkövet. A Hofej városában működtetett reaktor akkor 101 másodpercig volt képes fenntartani a hatalmas hőmérsékletet, igaz, az az érték 120 millió Celsius-fokot jelentett.

A projekt egyike annak a világszerte zajló fúziós kísérletnek, amelyek célja, hogy biztonságos körülmények közt lehessen óriási és környezetbarát energiát megtermelni. A fúziós reaktorok esetében ez mind megvalósíthatónak tűnik, mivel az ilyen berendezéseknél zajló folyamatoknál nem keletkeznek hosszútávon kezelendő hulladékok.

Az EAST kutatóinak munkája két részből áll: az egyik a magas hőmérséklet elérése, a másik pedig annak minél hosszabb időn át való megtartása, amely a fúziós folyamatokhoz szükséges. A feladat természetesen nem egyszerű, a szakértők viszont töretlenül kísérleteznek és feszegetik a technológia határait. E munka eredménye az is a CGTN szerint, hogy korábban egymillió amper erősségű plazmaáramot sikerült megtermelni egy ilyen tokamak reaktorban.

Kína mellett Dél-Korea is rendelkezik egy mesterséges Nappal, amely ugyancsak szépen teljesít: a KSTAR-nak nevezett szerkezetről tavaly novemberben érkezett hír, amely szerint fél percen át tudta 100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten tartani a benne áramló plazmát.

Forrás: hvg.hu / scmp.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 347 megtekintés

Videó: 47 969 607 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887668

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh