Ólafur Ragnar Grímsson azzal vált népszerűvé, hogy megtagadta az ország külföldi hitelezőinek kártérítéséről szóló törvények aláírását.

Ötödik alkalommal választották meg Izland köztársasági elnökének Ólafur Ragnar Grímssont, aki az elmúlt években a nemzetközi hitelezőkkel szembeni ellenállás fő alakja volt a gazdasági-pénzügyi összeomlás szélére jutott szigetországban.

A 69 éves politikus - aki a kormánnyal szemben ellenzi az ország európai uniós csatlakozását is - 52,4 százalékot szerzett a szombati elnökválasztáson. Fő riválisa, Thora Arnorsdóttir újságírónő 33,4 százalékot szerzett.

Hat körzetből még nem érkeztek be a hivatalos végeredmények, de ezek már nem változtatnak az eredményen.

A baloldali, nagyrészt ceremoniális feladatokat ellátó államfő azzal vált népszerűvé, hogy megtagadta az izlandi bankcsődök miatt ötmilliárd dolláros veszteséget szenvedett Nagy-Britannia és Hollandia kártérítéséről szóló törvények aláírását. Grímsson népszavazásra bocsájtotta a kérdéses törvényeket, ahol azok elbuktak.

A 320 ezer lakosú ország a bankcsődök után több mint két évre mély recesszióba süllyedt, azonban azóta meglepően erős gazdasági teljesítményt produkált, elsősorban a halászati és turisztikai szektornak köszönhetően. Ugyanakkor a munkanélküliség továbbra is magas, és a nemzetközi pénzügyi segélycsomag feltételeként végrehajtott megszorítások jelentősen megtépázták a hagyományos politikai erők népszerűségét.

A négy évre megválasztott Grímsson - aki 1996 óta foglalja el az elnöki széket - azt ígérte, hogy folytatni fogja az elmúlt években mutatott politikai aktivizmusát.

Forrás: hirado.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 607 megtekintés

Videó: 48 316 463 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923089

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh