Bassár el-Aszad szíriai elnök sajnálja, hogy országa légvédelme lelőtte a török gépet. Ugyanakkor kijelentette, hogy ne engedi meg, hogy nyílt konfliktussá fajuljanak az Ankara és a Damaszkusz közötti nézeteltérések.

Kedden a Cumhuriyet török lapnak adott interjújában ugyancsak rámutatott, hogy Damaszkusz hivatalosan is hajlandó bocsánatot kérni Törökországtól, amennyiben a repülőgépet - ahogy Ankarában állítják - nemzetközi légtérben lőtték le.

Ezt megelőzően orosz katonai-diplomáciai forrás közölte, hogy rendelkezik adatokkal a török vadászgép pontos útvonaláról, egészen addig, amíg Szíria lelőtte. Azt állította: az adatok egyértelműen igazolják, hogy a gép megsértette az ország légterét. Arra is rámutatott, hogy Oroszországnak megvannak a saját érdekei Szíriában, ezért különböző csatornákon követi figyelemmel a helyzetet.

Időközben nem csitulnak a harcok Homszban és más szíriai városokban, ahol a kormányerők összecsapnak a felkelőkkel. A világszervezet adatai szerint a konfliktus áldozatainak száma meghaladja a 12 ezret. Több mint 230 ezer szíriai vált menekültté, mintegy egy millióan szorulnak humanitárius segélyre. Hétfőn Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte az újabb komoly incidenseket mind a hadsereg, mind pedig az ellenzéki erők részéről.

- A szíriai konfliktusban résztvevő mindkét fél hajt végre olyan cselekedeteket, amelyek károkat okoznak a békés lakosságnak. Az ellenzéki osztagok esetében fennáll a gyanú, hogy „élő pajzsokat” használnak. De ezt nem lehet ellenőrizni, miután az összecsapások körzetébe csak nagyon korlátozottan juthatnak be a nemzetközi megfigyelők. Az eszkaláció veszélye egyértelmű. Fokozza az erőszakot a fegyverszállítás a szíriai kormánynak és opponenseinek. Mindenáron el kell kerülni a konfliktus további militarizálását.

A szíriai rendezés távlatait Chris Doyle, az arab-brit kölcsönös megértési tanács (Council for Arab-British understanding) vezetője fejtette ki Rádiónknak adott interjújában.

- Világos, hogy itt Oroszországnak különleges a szerepe. Az ENSZ Alapokmánya hetedik fejezete értelmében Oroszországnak dolgoznia kell a konfliktus békés rendezésén. Másrészt, Moszkva biztosítékot kell, hogy kapjon arra vonatkozóan, hogy ez nem lesz valamiféle lepel a szíriai ügyekbe való külső beavatkozáshoz. A világközösség feladata, hogy hozzájáruljon a további pusztulás és a katonai akciók elkerüléséhez, mert ellenkező esetben még kegyetlenebb polgárháború, egy egész régió megingásának leszünk a tanúi.

A szíriai elnök hatalomból való távozásának témáját érintették a Cumhuriyet török lapnak adott interjúban is. Bassár el-Aszad hajlandó haladéktalanul lemondani, de csak akkor, ha biztos benne, hogy ez elvezet a szíriai válság teljes rendezéséhez. Az elnök hozzáfűzte: az ő lemondásáról csakis a szíriai nép dönthet.

A legfrissebb hírek szerint a kairói konferencián összevesztek a szíriai ellenzékiek:

Kairóban befejeződött a szíriai ellenzéki csoportok kétnapos konferenciája.

A vitában ütközőpontnak bizonyult a külföldi intervenció Bassár el-Aszad elnök megdöntése céljából. Egyes delegátusok úgy látják, hogy Aszad uralmát a szíriaiaknak kell megdönteniük, mások szerint külföldi katonai segítség nélkül Szíriában még sokáig eltarthat a szembenállás.

A záródokumentum körüli vita verekedéssé fajult.

A konferencia résztvevőinek két dokumentumot kellett volna jóváhagyniuk, de a külföldi katonai intervenció kérdésében nem sikerült megállapodni. Végül arra a véleményre jutottak, hogy minden kérdésben a szíriaiaknak kell dönteniük.

A találkozón újból kiderült, mennyire megosztott a szíriai ellenzék.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 693 megtekintés

Videó: 48 926 123 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027186

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh