Az Európai Unió Irán elleni olajembargója hatásosnak bizonyult. Ezt az Oroszország Hangja rendezte kerekasztal-konferencia nemzetközi szakértői állapították meg.

Irán beleegyezett a tárgyalásokba nukleáris programjáról.

Ugyanakkor Dr. Mahdouh G. Salameh, kőolaj-kitermelési szakértő, a Világbank konzulense rámutatott: a szankciók ugyan a tárgyalóasztalhoz vezették Iránt, de ez nem az az eszköz, amely ráveheti Teheránt, hogy a Nyugatnak szükséges döntést hozzon.

- A Nyugat azt akarja, hogy Irán mondjon le atomprogramjáról, egyebek között azért, mert a híresztelések alapján Teherán atomfegyvert dolgoz ki. Bárhogy is legyen, a szankciók nemigen befolyásolták az iráni gazdaságot, sőt mi több, még Teherán kezére is játszottak. Irán megtakarított több mint 20 milliárd dollárt, amelyet az olaj tisztítására költöttek volna.

David Patrikarakos, a „Nukleáris Irán: egy atomhatalom születése” címmel írt könyvet, vitatja ezt az álláspontot.

- Nem értek vele egyet. Hiszen Irán már visszatért a tárgyalóasztalhoz. Az a véleményem, hogy a szankciók a fokozott diplomáciai nyomás légkörében lényegesen megkönnyítették ezt a feladatot.

Valóban hatottak a szankciók? Andrej Baklickij, az orosz Politikai Kutatás Központ projektigazgatója erről így vélekedik.

- Nehéz megmondani, kire hatottak jobban a szankciók. De amint kollégáim rámutattak, két év hallgatást követően Irán visszatért a tárgyalóasztalhoz, ami azt jelenti, hogy erre alapos oka volt. De ez nemcsak az olajeladást korlátozó szankciókat érinti, hanem a Teheránra nehezedő állandó nyomást is. Az iráni bakok kimaradnak a SWIFT nemzetközi tranzakciós rendszerből.

A preventív csapás Izrael vagy az izraeli-amerikai koalíció részéről újabb ok arra, hogy Irán ne mondjon le a tárgyalásokról - véli Andrej Baklickij. Hiszen, ha lemond, akkor egyedül marad, miközben az országra már így is hatalmas – és nem csupán gazdasági – nyomás nehezedik.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 883 857 megtekintés

Videó: 49 060 578 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054255

Jelenleg az oldalon

20
Online

Interreg CE1013 REFREsh