Eltanácsolja az európai állampapírok vásárlásától a magánbefektetőket a hírek szerint jelentős magyar kötvénycsomaggal is rendelkező Pimco alap pénzügyi gurunak tartott vezetője.

Ne fektessék be a pénzügyek Európában, mivel a kontinens országai belátható időn belül nem másznak ki az eurózóna adósságválságából - jelentette ki Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco befektetési társigazgatója a Financial Timesban publikált cikkében. Az európai vezetők legfőbb célja az, hogy rátegyék a kezüket a magánszektor pénzére, mivel tudják, hogy enélkül nem képesek életet lehelni országaik gazdaságába. A jelenlegi költségvetési kiadások tarthatatlanok, és az adósságválság kezelésére tett kísérletek haszontalanok voltak és ezt követően is hatástalanok maradnak - fejtegette Gross.

Az európai döntéshozók most a finanszírozási kockázatok korábban nem látott szétterjedésével néznek szembe, ami együtt jár az államadósságok újabb és újabb leminősítésével. Ez majdnem biztos garancia arra, hogy a súlyos betegségekkel küszködő országok nem kerülnek ki az intenzív osztályról. Okos befektető nem viszi a pénzét egy olyan régióba, amelyet ezekkel a jellemzőkkel lehet leírni.

Megvezetik a kisbefektetőket

A befektetőket elkápráztatták a különböző beavatkozások eurómilliárdjaival, amelyek a válság megoldását szolgálnák, ám ezek valójában csak arra jók, hogy a lapok címlapjaira kerüljenek. A politikusok valódi célja a magántőke lenyúlása.

Gross kiemeli Francois Hollande francia államfőt, aki annak ellenére, hogy baloldali politikus, pontosan tudja, hogy nincs kiút a magánbefektetők bevonása nélkül. Az állami tulajdonú kereskedelmi és befektetési bankokon, illetve a központi bankokon keresztül a gazdaságba öntött források csak az államadósság GDP-hez viszonyított arányának megugrásához vezetnek, mivel tovább pörgetik az adósság leszorítására tett kényszerintézkedések, illetve az ezek okozta recesszió, majd a növekedést serkenteni hivatott újabb állami beavatkozások ördögi körét.

Tartsák szárazon a puskaport

A spanyol és olasz kötvénypiaci válság nem fog gyorsan megoldódni. Európa nem tudja leszorítani a két ország tízéves állampapírjainak 6-7 százalékos hozamát négy százalékra, és ha tudná, az sem oldaná meg Madrid és Róma pénzügyi gondjait. Ezért a befektetők jól teszik, ha szárazon tarják puskaporukat, ahelyett, hogy ellőnék azt.

A nominális GDP-növekedés feletti kötvényhozamok akkor is az államadósság növekedéséhez vezetnek, ha a költségvetés elsődleges egyenlege egyensúlyban van - szögezi le a befektetési guru. A jelenlegi hozamok és a növekedési ráta különbsége 2-3 százalékkal hizlalja a spanyol és az olasz GDP arányos adósságot. Ezért hiába esne az adósság költsége négy százalékra, a nulla közeli GDP-bővülés mellett ekkor is emelkedne az adósság.

Nem bíznak a politikusokban

Gross szerint az európai biztonsági alapok, az ideiglenes stabilitási eszköz (EFSF) és a remélhetően szeptember után felálló állandó alap (ESM) a magántőke hozzájárulása nélkül kevesek ahhoz, hogy megoldják ezt a problémát. A szakember megjegyzi, hogy az európai politikusok elvesztették a befektetők bizalmát.

A félszívű uniós beavatkozások és a hitelminősítők lépései - az európai országok adósságára adott osztályzataik rontása - egyaránt arra készteti őket, hogy biztonságosabb megtérülést keressenek a tőkéjüknek a világ más részein. És a döntéshozók későn fognak ráébredni, hogy összeragasztgatott fiskális és monetáris rendszerük mennyire törékeny maradt.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 980 megtekintés

Videó: 48 301 249 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920838

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh