A szíriai médiák hétfőn jelentették, hogy a kormánycsapatok az ország északi részén, Aleppóban egy török és szaúdi katonatisztekből álló csoportot fogtak el. Szíriai gazdasági fővárosának is nevezett Aleppóban a kormánycsapatok nagyszabású akciót folytatnak a Szabad Szíriai Hadsereg ellen.

A „szerencse katonái” falvakat és városnegyedeket foglalnak el és átadják azokat a Szabad Szíriai Hadseregnek. Korábban a nyugati médiák jelentették, hogy az ellenzéki fegyvereseknek nyújtandó „katonai támogatást” egy dél-törökországi titkos bázisról, Adan térségében koordinálják. A bázist Törökország, Szaúd-Arábia és Katar alakította ki. Környékén található az USA incirliki légibázisa.

A külföldi zsoldosok aleppói elfogását kommentálva Vitalij Naumkin orosz szakértő az Oroszország Hangjának a következőket nyilatkozta:

„Tulajdonképpen a török és szaúdi katonatisztek részvétele az akcióban nem jelent semmi újat, mivel köztudott, hogy az ún. Szabad Szíriai Hadsereget több arab ország, Törökország látja el fegyverrel, instruktorokkal és képezi ki. Nem csoda hát, hogy jelenleg ilyen emberek közvetlenül a harcokban vesznek részt. Meglehet, hogy instruktorok, meglehet, hogy zsoldosok minőségében. Az a tény, hogy ezeket elfogták és talán be fogják mutatni a tömegtájékoztatási eszközöknek, tulajdonképpen nem változtat semmit. A nevezett országok nyíltan támogatják a szíriai ellenzéket.”

Hétfőn az amerikai kormányzat meg nem nevezett képviselője bejelentette, hogy Barack Obama állítólag rendeletet írt alá, amelyben engedélyt ad a CIA-nak és egyéb amerikai hivataloknak a szíriai felkelők támogatására. Ugyanakkor a The Washington Post lap jelenti, hogy befolyásos amerikai republikánus szenátorok követelik, hogy az amerikai kormányzat aktív támogatást nyújtson a szíriai fegyveres ellenzéknek. Közben az indítványozók állítják: az a tény, hogy az USA nem kíván bevonulni Szíriába, oda vezet, hogy az országban a konfliktus elhúzódik és nagyobb véráldozatokat követel.

A napokban a tévécsatornák világszerte bemutattak a szíriai-török határon lévő átkelőhelyet, amelyik a szíriai ellenzék kezébe került. A videón a fegyveres harcosok az al-Kaida zászlaja alatt láthatók. Elmondják, hogy algériai, szaúdi, egyiptomi és tunéziai önkéntesek harcolnak Szíriában Basar al-Aszad ellen. Ezzel kapcsolatban az Al-Sharq szaúdi lap jordániai titkosszolgálati hírforrásokra hivatkozva jelenti, hogy a szíriai ellenzék oldalán harcoló al-Kaida-tagok száma legalább 6 ezret tesz ki. Az utóbbi időben számuk hatványozottan növekszik, ezzel is tükrözve a szíriai belügyekbe való külföldi katonai beavatkozás fokozódását.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 094 688 megtekintés

Videó: 48 321 842 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923734

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh