A 2007-2008-ban tapasztalt élelmiszerválsághoz hasonló krízis alakulhat ki, ha a gabonatermelő országok ismét exportkorlátozó intézkedésekhez nyúlnak – figyelmeztetett az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO abban a jelentésében, amely az aszály miatti globális élelmiszerár-emelkedésről számol be.

A FAO kimutatásából kiderül: a globális élelmiszerárak júliusban ismét emelkedtek, miután az előző három hónapban még csökkenést mutatott az árindex. Az ENSZ szervezete szerint az árak a következő hónapokban még tovább nőhetnek. A gabonák, olajos magvak, a tej, a hús, valamint a cukor árát tartalmazó FAO-index a júniusi 201 pontról júliusban 213 pontra nőtt, ami elmarad ugyan a 2011 februárjában mért 238 pontos csúcstól – a megugró árak az arab tavasz kitörésében is szerepet játszottak –, azonban már most magasabb a 2007-2008-ban mért szinteknél. Utóbbi két évben a bioüzemanyagok megnövekedett használata, a rossz időjárás, illetve a korlátozó exportpolitika együttes hatásaként ugrottak meg az élelmiszerárak, amely több országban – így Egyiptomban, Kamerunban és Haitin – kiterjedt erőszakos tüntetéseket eredményezett.

Az élelmiszerárak mostani emelkedését a száraz időjárás okozta. A fél évszázada nem tapasztalt aszály miatt az rekord szintre emelkedtek a gabonaárak az Egyesült Államokban, amely a kukorica, a szójabab és a búza esetében a legnagyobb exportőrnek számít a világon.

A gabonapiacon emellett azért is emelkednek az árak, mert a piaci szereplők attól tartanak, hogy a fekete-tengeri gabonatermelő országok, főként a világ harmadik legnagyobb termelőjének számító Oroszország exportkorlátozásokat vezet be, miután a szárazság az ő termelési eredményüket is jelentősen visszavetette.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 652 943 megtekintés

Videó: 48 856 039 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015735

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh