Tony Blair, a brit kormány egykori vezetője szerint Nagy-Britannia kiléphet az Európai Unióból. A legújabb felmérések szerint a britek csupán 35%-a támogatja országa tagságát az Európai Unióban.

A brit parlament már felvetette egy népszavazás megtartását e kérdéssel kapcsolatban, David Cameron-nak azonban sikerült elhalasztani a referendum időpontját bizonytalan időre. Tony Blair azonban úgy véli, hogy előbb vagy utóbb sor kerül a szavazásra. Annál is inkább, hogy Brüsszel évről évre nagyobb szerepet játszik Európában, amely szembeszegülhet az EU egyes tagországainak demokratikus elveivel és nemzeti érdekeivel, beleértve Angliát.

Szergej Dubinyin, az orosz VTB bank felügyelő bizottságának elnöke szerint a briteket valójában az aggasztja a leginkább, hogy Brüsszel igyekszik ráerőltetni Londonra a saját szabályait a pénzügyi szférában.

Úgy vélem, hogy Anglia számára nyereséges az Európai Unióban maradni, a brit vezetés azonban elsősorban a saját vezető pozícióját igyekszik megvédeni, mint vezető nemzetközi pénzügyi központ. Ebbe a területbe való beavatkozás pedig nagyon érzékeny téma a számukra.

Tony Blair kijelentését nem kommentálták az Európai Unióban. Az európai tisztviselőknek úgy tűnik, most van elég bajuk: az üzleti körökben ismét arról beszélnek, hogy Brüsszelben javában készülnek Görögország kilépésére az euróövezetből. Maguk a görögök nem szándékoznak visszatérni a drachmához. Azonban ebben a kérdésben könnyen meglehet, hogy senki sem kéri ki Athén véleményét. Az elmúlt napokban Otmar Issing az Európai Központi Bank egykori vezetője világossá tette, hogy egyes országokat gyakorlatilag kiszoríthatnak az egységes európai valuta övezetéből. Mostanáig úgy vélték, hogy az euróövezetet egy ország csak önszántából hagyhatja el. Ilyen szándék egyébként egy sor szakértő szerint Németországnál merülhet fel. Az elemzők úgy vélik, hogy anyagi okoknál fogva dönthet e mellett Berlin: hiszen Németország fizet a legtöbbet a válság miatt. Ezen kívül a felmérések azt mutatják, hogy a németek körülbelül 40%-a hagyná el az eurót és térne vissza a márkához. Azonban a legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy nem sok esély van egy ilyen forgatókönyvre, hiszen a monetáris uniónak köszönhetően Németország gazdasága a legerősebb az euróövezetben – kommentálja Alexandra Lozovaja.

Németország gazdasági ereje és hatalma az elmúlt tíz évben az egységes valuta bevezetésének tudható be, Németország nyerte a legtöbbet az euróövezeten belül a munkaerőpiac és az áruforgalom szabad áramlása miatt. Ezért Németország kilépése az euróövezetből lényegében véve annak összeomlásához vezetne, ennek valószínűségét pedig természetesen igen alacsonynak találom.

Akárhogyan is alakul a helyzet Európában, a szakértők egyben egyet értenek: a pénzügyi válság a régióban változásokat hoz az euróövezet résztvevőinek összetételében és az EU szerkezetében egészében véve. Azt pedig, hogy Anglia az EU-ban marad-e, Görögország pedig az euróövezetben, az idő mutatja majd meg.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 748 990 megtekintés

Videó: 48 951 370 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031882

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh