Jerevánban tiltakozó akciókat tartanak. Az örmények fellázadtak Ramil Szafarov azeri katonatiszt Bakunak való kiadatása miatt, aki megölte örmény kollégáját, Gurgen Markariant. Szafarov életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Magyarországon, azonban kiadták Azerbajdzsánnak, ahol azonnal kegyelmet kapott Ilham Alijev elnöktől és szabadlábra került. Tegnap Szerzs Szargszjan a köztársaság elnöke bejelentette, hogy Örményország mindenfajta diplomáciai és hivatalos kapcsolatot megszakít Magyarországgal.

Örményország nem várt ilyen árulást Magyarországtól. Amikor 2004-ben megtörtént a tragédia, a NATO képviselői határozottan kérték Jerevánt, hogy ne politizálja a helyzetet és bízzon a magyar jogszabályokban. Az azeri Ramil Szafarov halálra szabdalta az alvó örmény Gurgen Markarjant, akivel angol nyelvet tanult együtt Magyarországon a NATO «Partnerség a békéért» programja keretében. Szafarovot Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a gyilkosságért, amelyet nem bánt meg, amnesztiára való jog nélkül. Másfelől az örmény kormány biztosítékot kapott Magyarországtól arra, hogy a bűnözőt nem küldik Azerbajdzsánba.

Azonban Baku nyomása erősebbnek bizonyult Budapest Jereván előtt tett elkötelezettségénél – jegyezte meg Azsdar Kurtov a Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetének szakértője.

Nem titok, hogy az azerbajdzsáni külpolitika sokkal sikeresebb annál, amit Jereván folytat, a pénzügyi tényezőnek köszönhetően. Azerbajdzsán aktívan kihasználja gazdag ásványi erőforrásait, nemzetközi tartalékaiban nem kevés pénzt halmozott fel. Ezeket a tartalékait pedig külpolitikájának megerősítésére használja fel. Magyarország pedig ma az egyik leggyengébb része az Európai Uniónak. A magyarországi infláció magasabb, mint Görögországé. A magyar kormány aktívan érdekelt pénzügyi támogatásból való részesülésben, az azerbajdzsáni kormány pedig pont ezt a tényezőt használta ki.

Közben Örményország egyértelműen szem elől vesztette a helyzetet, amiért meg is fizetett. A diplomáciai kapcsolatok megszüntetése ebben az esetben természetes, és lényegében véve az egyetlen lehetséges reakció Jerevántól Budapest lépésére. Ugyanakkor Örményországnak minden esélye meg van ahhoz, hogy előnyére fordítsa a helyzetet – vélekedik Vlagyimir Bruter politológus.

Örményország viszonylag stabil lobbival rendelkezik számos európai országban. Ha az örmény lobbisták a nyugati országokban felhívják a figyelmet, akkor Örményország erkölcsi szempontból nem veszít. Elsősorban felhívhatja a figyelmet arra, hogy Azerbajdzsán egy olyan ország, amellyel nagyon nehéz megegyezni, mivel gyakran nem tesz eleget kötelezettségeinek. Hiszen itt politikai megállapodásra volt szükség. Az a tény, hogy az amerikai külügyminisztérium úgy nyilatkozott, csalódott Baku kegyelemről szóló döntésében, arról tanúskodik, hogy a nyugati hatalmak tisztában voltak a tárgyalásokról. A tárgyalások viszont arról szóltak, hogy az azeri katonát kiadják Azerbajdzsánnak, akit azonban nem engednek szabadon, hanem ott tölti le a büntetését.

Amíg a Magyarországgal való kapcsolatok megszüntetése némileg formális lépés, nem pedig súlyos következményekkel járó, addig Örményország és Azerbajdzsán viszonya ismét súlyosan megromlott.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 942 317 megtekintés

Videó: 49 094 116 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058625

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh