Washington még erősebb nyomást kíván gyakorolni Damaszkuszra a demokratikus átalakulás érdekében - jelentette ki vasárnap az amerikai külügyminiszter a vlagyivosztoki APEC-csúcstalálkozón.

Hillary Clinton megjegyezte: nem biztos abban, hogy sikerül megállapodást elérnie Moszkvával a szíriai válság rendezéséről az ENSZ Közgyűlés szeptemberi ülése előtt.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vlagyivosztoki csúcstalálkozóján folytatott megbeszélésein ugyan történt az ügyben előrelépés, de az nem jelentős.

A Barack Obama amerikai elnököt a csúcstalálkozón helyettesítő Hillary Clinton szombaton előbb Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt, majd Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A találkozót Vlagyimir Putyin kezdeményezte.

"Realistáknak kell lennünk, nem állapodtunk meg Szíria ügyében. Az ellentétek megmaradtak és lehetséges, hogy ez a jövőben is folytatódik. Ha pedig így marad, akkor a velünk hasonlóan gondolkodó államokkal együtt támogatni fogjuk a szíriai ellenzéket, hogy siettessük azt a napot, amikor Aszad megbukik" - mondta az amerikai külügyminiszter.

Hozzátette, hogy ennek ellenére folytatja Szíria kérdésében az egyeztetéseket Szergej Lavrovval.

Az orosz külügyminiszter Hillary Clintonnal folytatott szombati megbeszélésen jelezte: Moszkva kezdeményezni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa még ebben a hónapban hagyja jóvá a szíriai politikai átmenet elveiről június 30-án Genfben létrejött megállapodást. Aszerint Szíriában teljes jogkörű nemzeti egységkormányt kell alakítani.

Lavrov elutasította a franciaországi szíriai ellenzék tervét egy átmeneti kormány alakításáról.

Az amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) ennél többre van szükség: határozott üzenetet kell küldeni Szíriának, tekintettel az erőszak kiterjedésére. Washington szerint komoly szankciókat kell kilátásba helyezni Damaszkusszal szemben, amennyiben az nem hagy fel az erőszakkal.

Hillary Clinton szerint nincs értelme erőtlen határozatokat hozni a Biztonsági Tanácsban, amelyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök figyelmen kívül hagy és folytatja a békés lakosság elleni támadásokat.

Moszkva és Peking már három alkalommal akadályozta meg az ENSZ BT-ben a Damaszkusz elleni büntető intézkedéseket kilátásba helyező határozat elfogadását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 814 megtekintés

Videó: 48 913 830 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024790

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh