A hidegháború egyik „fegyvere” új életre kel. Ukrajnában felújítják a fegyveres delfinek kiképzési programját.

A II. világháborút követően a világ újabb konfliktusokra készült. A tudósok az Atlanti-óceán mindkét oldalán igyekeztek új anyagokat és technológiákat kidolgozni a védelem érdekében. Az 1960-as években az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban delfinek és fókák tanulmányozásába és katonai célú kiképzésébe fogtak. Mindkét ország készített fel delfineket az ellenfél hajóinak megsemmisítésére – mondta Konsztantyin Szivkov haditengerészeti szakértő.

- A Szovjetunióban a felkészítés feltételezte, hogy a speciális feladat végrehajtását követően a delfin életben marad. Különféle speciális robbanószerkezeteket hoztak létre, amelyeket a delfinnek a hajó aljához kellett csatlakoztatnia. Ezt követően a delfin biztonságos távolságra elúszott, a szerkezet pedig működésbe lépett. A diverzánsok felkutatásakor és megsemmisítésekor ugyancsak az volt a feltételezés, hogy az állat életben marad. Az amerikai rendszerben viszont a feladatok többségének végrehajtása együtt járt volna a delfin pusztulásával.

Amint Konsztantyin Zgurovszkij, a WWF oroszországi tengeri programjának vezetője elmondta, a delfinek harci alkalmazásának koncepciója nem volt véletlen.

- Nagyon tanulékony és nagyon okos lények a delfinek. Ezek hatékony programok, de remélem, hogy soha sem lesz rájuk szükség. Több éves programokról van szó, de én nem tudok egyetlen esetről sem, hogy alkalmazták volna a diverzánsokkal szemben. Persze, lehet,hogy valamikor volt ilyen eset.

Amikor a Szovjetunió széthullott, a harci delfinek szevasztopoli felkészítő telepe Ukrajnához került. Innentől kezdve a tudományos központ helyzete évről-évre romlott. Nem volt megfelelő a finanszírozás, eladták a maguk nemében páratlan tudományos berendezéseket, elmentek a szakemberek. Az orosz és a külföldi sajtó szerint a 2000-es évek elején Ukrajna néhány megmaradt delfint eladott Iránnak. Teherán állítólag a Hormuzi-öböl ellenőrzésénél használta a harci delfineket, Konsztantyin Szivkov nem tartja kizártnak, hogy a delfinek harci kiképzésének felújítása Ukrajnában összefügghet az iráni katonáktól származó újabb megrendelésekkel.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 716 219 megtekintés

Videó: 48 928 115 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027646

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh