A közel-keleti békefolyamat feltétel nélküli újrakezdését sürgette szerdán Francois Hollande francia államfő Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően Párizsban.

"Csak a tárgyalások vezethetnek végleges megoldáshoz" - hangsúlyozta a francia elnök az izraeli kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón. Netanjahu azonnal jelezte: hajlandó minden előzetes feltétel nélkül újra tárgyalóasztalhoz ülni.

Francois Hollande azt is megemlítette, hogy Párizs Irántól konkrét tetteket és gesztusokat vár annak bizonyítására, hogy felhagyott a nukleáris katonai programjával.

"Iránnak nem lehet nukleáris fegyvere, mert az nemcsak Izraelt, hanem az egész régiót fenyegetné" - fogalmazott a francia elnök, s jelezte, hogy Franciaország készen áll további szankciók megszavazására az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Májusi hivatalba lépése óta Hollande először találkozott az izraeli kormányfővel, aki üdvözölte Párizs "nagyon fontos állásfoglalását" a kérdésben.

Netanjahu már számos alkalommal helyezett kilátásba azonnali megelőző csapást iráni nukleáris létesítmények ellen, szeptemberben azonban 2013 tavasz végére-nyár elejére tolta ki ennek a lehetőségét azzal az indokkal, hogy Irán addigra fog elegendő 20 százalékosra dúsított urániummal rendelkezni ahhoz, hogy atombombát állítson elő. Tel Aviv ezzel időt hagyott a további nemzetközi szankciók elrendeléséhez.

Az izraeli miniszterelnök Párizsban arra emlékeztetett, hogy a szankciók "erősek, és tagadhatatlanul nyomást jelentenek az izraeli gazdaságra, de sajnos egy lépéssel sem hátráltatták a nukleáris programot". Véleménye szerint egy Teherán elleni katonai támadás viszont nagy megkönnyebbülést jelentene a régió arab országainak is. A francia elnök erre azonnal azt válaszolta, hogy Párizs békés megoldásban gondolkodik. "Mi is azt szeretnénk, hogy a helyzetre békés megoldás szülessen" - válaszolta az izraeli kormány vezetője.

Netanjahu szerda délután találkozik Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnökkel, Laurent Fabius külügyminiszterrel és Pierre Moscovici gazdasági miniszterrel. Csütörtökön pedig Toulouse-ban részt vesz egy megemlékezésen abban a zsidó iskolában, amelynek egy tanárát és három tanulóját márciusban megölte egy radikális iszlamista terrorista, Mohamed Merah. A francia államfő szerdán jelezte: a kiadott programtól eltérően személyesen kíséri el az izraeli kormányfőt a dél-franciaországi városba.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 878 370 megtekintés

Videó: 49 057 463 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053530

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh