Kína egy 16 országot összefogó kelet-ázsiai szabad-kereskedelmi blokk létrehozását tervezi, egyensúlyozandó az Egyesült Államok hasonló kezdeményezését, amelyben Kínának nem szántak szerepet - szellőztette meg a hírt a South China Morning Post című hongkongi napilap szerdán.

Az Átfogó Térségi Gazdasági Partnerségnek (RCEP) tagja lenne a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tíz tagországa, továbbá Kína, India, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland. A szerveződés megalakításának bejelentésére az ASEAN novemberi kambodzsai csúcstalálkozóján lehet számítani. A cél, hogy 2015-re a régióban felgyorsuljon és könnyebbé váljon a kereskedés.

A keret-megállapodást a szóban forgó országok már ismerik, az ASEAN pedig már meghívót küldött a többi hat államnak. Dél-koreai források szerint Kína eredetileg az ASEAN-tagok mellé magán kívül két országot - Japánt és Dél-Koreát - szerette volna meghívni, de az amerikai kezdeményezés a Transz-Csendes-óceáni Partnerségre (TPP), a kör bővítésére késztette.

Az Obama kormányzat az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tavalyi hawaii csúcstalálkozóján nyomatékosította tervét a TPP megalakítására, de ott is egyértelművé vált, hogy ebbe Kínát nem szándékoznak meghívni.

A hongkongi lapban megszólaló szakértők számára nem egyértelmű a kezdeményezések fogadtatása és végső sikere, különösen, hogy a két párhuzamos szervezés mögött kisejlik a két nagyhatalomnak a térségi befolyás növelésének szándékából eredő konfliktusa.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 678 192 megtekintés

Videó: 48 888 660 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021057

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh